Седмичен пазарен обзор: Драги и Йелън в центъра на събитията

Данните от Бюрото по труда в САЩ раздвижиха пазарите в последната сесия за седмицата

19:04 | 6 ноември 2015
Автор: Магдалена Иванова
Трейдъри на пода на New York Stock Exchange (NYSE)
Трейдъри на пода на New York Stock Exchange (NYSE)

Това бе бурна седмица с много обрати.

Индексът на сините чипове Dow Jones в първите два дни от ноемврииската сесия се търгуваше на зелена територия, но след изявлението на Джанет Йелън в сряда стойностите на индекса тръгнаха в негативна посока. Въпреки това индескът отбеляза седмично повишение от 1.39%, като достигна най-високото си ниво от юли месец насам, като се търгуваше на стойности от 17 977.85

Широкият измерител на американската икономика S&P500 завършва на зелена територия, въпреки че затвори в последните три дни от седмицата на червено, като отбелязва повишение от 1.22% на седмична база, като достигна нивото от юли до 2 110.25.

До това се стигна, след като Уолстрийт отбеляза силен старт на месеца. Американските акции отбелязаха началото на ноемврийската сесия, като записаха в понеделник най-успешния си старт от октомври 2011 г. Технологичният индекс Nasdaq100 отбеляза 15 годишен връх, след като американските акции на 100-те компании търгувани в индекса се покачиха с 12.46% от разпродажбите в края на август. Nasdaq 100 се търгуваше на рекордни нива от 4 699.50 в късната търговска сесия на 2 ноември.

Но, след като председателят на Федералния резерв Джанет Йелън потвърди очакванията за повишение на лихвите, което натисна акциите. Президентът на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли затвърди по-острия тон, казвайки, че подкрепя мнението на председателя за евентуалното увеличаване на лихвите още през декември. Банкерите пропуснаха да изразят обичайните опасения относно забавянето на глобалната икономика, което рязко повиши залозите за вдигането на лихвите през декември.

На последното си изявление на 28 октомври, комитетът за операциите на открития пазар не пропусна да подчертае, че преди да затегне монетарната политика, трябва да види признаци на устойчив прогрес на пазара на труда и трябва да съществуват достатъчно убедителни основания, че инфлацията ще започне да приближава целевото ниво от 2%.

Описвайки изминалите шест седмици от последното си заседание, централната банка констатира, че разходите на домакинствата и бизнес инвестициите се увеличават със „солидно темпо".

Основните индекси отстъпиха назад след изявленията на управителите, като според някои анализатори слабото понижение на индексите в сряда е съвсем естествено развитие, имайки предвид значителните печалби през октомври, когато бяха записани най-големите месечни увеличения от 2011 г. насам.

Американският трудов пазар надскочи прогнозите през октомври, като новосъздадените работни места достигнаха 271 хил., доста над средните пазарни очаквания за 181 хил.

Безработицата пада до седемгодишния минимум от 5%, а почасовите надници се увеличават с най-бързото си годишно темпо от 2009 г. насам, или 0.4%.

Докладът затвърди пазарните очаквания Федералният резерв да повиши лихвите през декември, въпреки че данните за разочароващия септември бяха ревизирани в посока надолу, от 142 хил. на 137 хил. нови работни места.

Европа

Широкият измерител Euro Stoxx 600 затвори на зелено в четири от сесиите през седмицата, като отбелязва покачване от 1.19%, като нивото му се движеше в тесен диапазон между 372 до 382 и затвори седмицата на ниво от 379.95

Търговията при Euro Stoxx 50 бе подобна, като индексът на европейските сини чипове приключи последната сесия от седмицата на 3 468.21, което е покачване от 1.46% на седмична база.

Германският DAX 30 затвори седмицата на зелена територия, като отбеляза повишение от 1.28% и приключи на ниво от 10 988.03

Преди това акциите в Европа стартираха на негативна територия ноемврийската сесия след данните за промишленото производство в Китай. Несигурността около икономическото развитие в Китай се отрази сериозно на инвестициите през лятото, предизвиквайки тотален разгром на пазарите.

Индексът измерващ промишленото производство в Европа (PMI) обаче надхвърли прогнозите и европейските акции обърнаха посоката и се насочиха нагоре в късните часове на сутрешната търговия. 

След като пазарите във вторник затвориха, Президентът на Европейската централна банка, Драги каза, че настоящата програма за стимулиране на икономиката най-вероятно ще бъде преразгледана на срещата през декември, като се очаква да се приложат допълнителни мерки за стимулиране на икономиката в региона. Коментарът бе логично продължение на изявлението след срещата на 22-ри октомври, когато Драги изрази притеснения относно ниските нива на инфлация в Еврозоната.

Марио Драги подсили тези очаквания и в изявление на следващия ден. По време на форума на ръководителите на ЕЦБ, който се проведе във Франкфурт в сряда сутринта, Драги призова евродепутатите да завършат реформата на банковия сектор в региона възможно най-скоро.

Трудовият пазар в Германия продължи със стабилното си представяне и през октомври, давайки надежди, че най-голямата икономика в Еврозоната няма да бъде сериозно накърнена от забавянето на развиващите са пазари. Коефициентът на безработица оставт на най-ниското си ниво от обединението насам, или 6.4%.

Индустриалната продукция в Германия неочаквано се понижи през септември, след като секторът бе затруднен от забавянето на развиващите се икономики. Показателят отчита месечен спад от 1.1%, докато данните за август бяха ревизирани да към свиване от 0.6% вместо предходно изчисляваните 1.2 на сто.

„Германската индустрия е изправена пред насрещни глобални ветрове, причинени най-вече от забавянето на някои големи развиващи се икономики.", коментира икономическото министерство в Берлин.

„Компаниите намаляват продукцията в светлината на по-скромните промишлени поръчки през третото тримесечие. Бизнес доверието в сектора обаче остава силно, което говори, че настоящият по-слаб период е вероятно временен."

Промишленото производство се увеличава двойно над очакваното с 0.8%, докато индустриалната продукция се свива с 0.2%

Великобритания

Управителят на Bank of England Марк Карни заяви, че банката  остава предпазлива относно паричната си политика за увеличаване на лихвените проценти от рекордно ниските нива от 0.5%, поради опасения в перспективите пред световната икономика и занижените прогнози за инфлацията, която е далеч под целевото ниво от 2%

Гуверньорът на BOE, каза че „окончателното решение ще бъде взето, когато има основателни "икономически обстоятелства".

Управителите на Комитета по парична политика намалиха прогнозата за брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания до 2.7% за 2015 г. и до 2.5% за 2016 г. прогнозите за БВП, като завишиха прогнозата си за БВП за 2017 до 2.7%.

Тонът на документа се оказа много по-миролюбив, отколкото очакваха пазарите, като институцията предвижда забавянето на глобалната икономика да балансира ръста на потребителските разходи и производителността на местна почва. Така потребителските цени ще останат под контрол и без повишение на ставките преди пролетта на 2017 г.

Отделно високите разменни курсове на паунда също оказват низходящ натиск над инфлацията, и ще отнеме време, преди този ефект да загуби силата си.

Британската промишленост отчита най-силния си темп на ръст от април 2014 г. насам, въпреки че индустриалната продукция постига по-слаб резултат от предвижданото за септември.

Отделен доклад разкрива, че дефицитът при търговията със стоки на Великобритания се понижава до 9.351 млрд. паунда през септември спрямо 10.786 млрд. за август и предвиждано отрицателно салдо от 10.7 млрд.

Въпреки подобрението обаче, от статистическите служби на Обединеното кралство коментират, че търговският баланс най-вероятно ще натежи при изчисленията на брутния вътрешен продукт за третото тримесечие. В същото време, данните за индустриална продукция почти няма да окажат влияние над икономическия ръст.

Изявлението на Марк Карни и решението на Комитета по парична политика да остави рекордно ниските лихвени нива не изненадаха инвеститорите и английският FTSE 100 завърши седмичната сесия на ниво от 6 353.83, което е понижение от 0.11%

Политиците очакват да се запази размера на програмата за изкупуване на активи на сегашното ниво от 375 млрд. паунда, докато инфлацията не достигне необходимото ниво, което да е предпоставка за вдигането на лихвените нива, заяви централната банка.

Валутна търговия

Доларът достигна 12-седмичен връх след изявлението на Йелън миналата сряда, 28 октомври, като еврото спрямо доларът се срина с повече от 150 пипса в рамките на един час. Затова допринесе и скокът на доходността по облигациите, както и икономическите данни отвъд океана.

Еврото остана под натиск след сигнала от Европейската централна банка в края на миналия месец за допълнителни стимули.

В петък, 6 ноември излязоха данните за нивото на безработицата от Бюрото по труда в САЩ. Силно положителните данни изненадаха пазарите.

Доларът се изстреля в рамките на минути, след публикуването на данните, като в 15:40 ч. българско време се търгуваше на ниво от 1.0750 долара за евро, което е най-високото представяне на валутата от май насам. Най-търгуваната валутна двойка EUR/USD приключи седмицата на ниво от 1.0740

Златото започна месечната сесия, като падна до 4 седмично дъно в понеделник поради опасенията на инвеститорите, че Федералният резерв може да вдигне лихвите до края на годината. В сряда Йелън потвърди очакванията за повишение на ставките през декември ако се запази тенденцията за ниска безработица и възстановяване на инфлацията към целта от 2% и безработицата се запази на ниско ниво, което означава, че икономиката е готова за по-високи лихви, кето доведе до нови разпродажби при неносещото лихви злато.

Силният долар и данните за новосъздадените работни места в американската икономика изпратиха златото под психологическата бариера от 1100 долара за тройунция, като кюлчетата се сринаха с повече от 20 долара за по-малко от час, до най-ниските си стойности от май на ниво от 1084.80 долара за тройунция, което е понижение с 4.80% на седмична база.  

Петрол

Производството на нефт в САЩ се покачи с 1.6% през тази година, в сравнение с миналата, въпреки че, работещите сондажни платформи са с 63% по-малко.

Американският лек суров петрол WTI със срок на доставка през декември затвори на червено в четири от сесиите през седмицата, като отбеляза спад от 4.15%, В последния работен ден от седмицата на борсата в Ню-Йорк сорт West Texas Intermediate затвори на ниво от 44.54 долара за барел.

Сорт Брент, търгуван на Intercontinental Exchange (ICE) в Лондон, също отбеляза понижение на седмична база от 3.94%. , като завърши петъчната търговска сесия на ниво от 47.70 долара за барел.