Александър Николов: Рано е за паритет на еврото и долара

Трейдърът не е уверен, че ще има повишение на лихвите на Фед през декември

05:47 | 29 октомври 2015
Автор: Димитър Баларев
Джанет Йелън. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Джанет Йелън. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ очаквано не повиши лихвените проценти на заседанието си на 27-28 октомври, а в последвалото съобщение даде сигнал, че ще обсъжда затягане на паричната политика през декември. Уолстрийт затвори с ръст, а доларът поскъпна, като еврото за кратко слезе под 1.09 долара.

Трейдърът Александър Николов коментира за bloombergtv.bg:

Това, което е важно за трейдърите, е краткосрочната реакция. Котировките отидоха доста под 1.10 долара за евро, но първоначалната реакция можеше да бъде доста по-голяма. Укротяването на пазара дойде бързо. Това показва, че под 1.10 доларът става интересен за продажби.

Николов допълва още, че щатската икономика става неконкурентноспособна под 1.10 долара за евро.

Лихвеният диференциал между долара и еврото ще се разширява и в дългосрочна перспектива еврото ще дълбае под 1.10, но в момента е рано за това. Далеч сме от ситуацията, когато ще бъде достигнат паритет на еврото и долара, смята Александър Николов.

Общо взето, индикациите на пазара показват, че това, което направи Фед, малко или много е било очаквано. Поскъпването на златото би трябвало да е доста по-агресивно в тази ситуация, а стана точно обратното и златото се понижи до около 1160 долара за тройунция.

Николов очаква установяване на златото на 1170-1180 долара, а EURUSD да опита да достигне и пробие 1.10.

Той е скептичен относно вероятността Федералният резерв да предприеме повишение на лихвите през декември, тъй като тогава се изготвят отчетите и подобно решение ще се отрази на доходността. Според него, за да се реши Фед на такъв ход, макроикономическите данни трябва да са изключително позитивни.