Кои бяха най-печелившите и най-губещи компании на БФБ през 2017

Като цяло годината бе доста успешна за българския капиталов пазар, който отбеляза двуцифрен ръст

13:44 | 2 януари 2018
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Изминалата 2017 донесе разнопосочни движения за най-ликвидните акции, търгувани на Българска фондова борса – София АД. От общо 40 компании в тази категория книжата на 25 поскъпнаха, а на 15 поевтиняха. Ако отчетем разпределените дивиденти, броят на поевтиняващите компании намалява до 12.

Основният борсов индекс SOFIX се повиши с 15,5%, а индексът BGBX40, включващ именно 40-те най-търгувани дружества, напредна с 18%.

"Кралят" в класацията по ръст на акциите е "Еврохолд България" АД с повишение на цената от 126% до 1,474 лв. за брой, показва класация на Investor.bg.

За "Еврохолд" годината бе белязана от влизането в състава на SOFIX, което предизвика покупки на акциите му от индексния фонд Expat SOFIX ETF. Дъщерното ЗД "Евроинс" АД пък бе отписано от търговия на родната борса след търгово предложение и предшестващо поскъпване на акциите. Компанията увеличи капитала си с издаване на нови акции при емисионна цена 1,3 лв. и издаде емисия облигации за €70 млн.

През ноември дъщерният холдинг "Евроинс иншурънс груп" придоби и 49% от руски застраховател. Така холдингът вече има застрахователна дейност в 8 страни и обслужва над 2,5 млн. клиенти по данни на дружеството. Това са България, Румъния, Македония, Украйна и Гърция, като има и нишови операции в Италия, Испания и Полша. В първите 4 страни компанията притежава свои дъщерни дружества, като "Евроинс Румъния" е сред трите най-големи в сектора на общото застраховане в северната ни съседка.

На второ място по поскъпване бяха книжата на "Корадо-България" АД с повишение на цената от 95% през 2017 до 6,85 лв. за акция. Дружеството от Стражица заяви, че се цели във влизане в състава на SOFIX.

На трето място по ръст бе "Актив Пропъртис" АДСИЦ с повишение от 88% до 5,7 лв. за акция.

На четвърто и пето място с повишения от 83% и 76% съответно се наредиха "Доверие обединен холдинг" АД и БФБ-София АДВсички поскъпващи компании вижте тук.

Най-поевтиняващата компания сред 40-те най-ликвидни пък е "Спарки Елтос" АД след дълга серия от отчети с голяма загуба. Успешното увеличение на капитала през 2017, привлякло над 20 млн. лв., се оказа "преливане от пусто в празно", защото беше капитализация на вземания от свързани лица. Ловешкото предприятие губи по 46 стотинки на всеки лев продажби.

Консолидираният собствен капитал на "Спарки Елтос" е 27,23 млн. лв. към 30 септември 2017, като ако не беше увеличението на капитала, той щеше да е едва около 4 млн. лв. и щеше да е въпрос на няколко месеца да стане отрицателен.

Основният актив на Спарки Елтос АД е материални запаси за 46,5 млн. лв., основно незавършено производство за 19,5 млн. лв. Тези запаси са почти непроменени от години и е интересно каква е реалната им пазарна стойност. Друг основен актив са вземания от клиенти и доставчици в размер на 21 млн. лв., като въпросът е доколко са събираеми. Трети значим актив са земи (терени) за 29,7 млн. лв., като също е много интересно какво би казал пазарът за тези терени, ако бъдат предложени на продажба.

Съдбата на дружеството интересува основно банките кредиторки, които имат да вземат 87 млн. лв. на консолидирана база към 30 септември 2017. Увеличението през деветмесечието е с над 17 млн. лв., тоест банките вярват на дружеството все повече и му доверяват все повече пари.

На второ място по спад на цената на акциите бе "Билборд" АД с понижение от 26% до 0,43 лв. за брой, следвано от "Индустриален капитал холдинг" АД с минус 24% до 3,32 лв., "Булгартабак холдинг" АД на четвърто място с минус 17% до 33 лв. и "Проучване и добив на нефт и газ" АД с отстъпление от 15% до 7,1 лв.

В началото на новата година пожелаваме късмет на пазарните участници с уцелването на най-печелившите компании на 2018-та и с изпреварващата продажба на най-губещите акции за годината. Кои ще бъдат те, ще видим след точно 12 месеца.