M&A в енергийния сектор ще стават все повече през 2016

Броят на сделките намаля почти наполовина през миналата година

16:37 | 6 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg
Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Петролните и газовите производители вероятно ще отчетат ръст на сделките по сливания и придобивания (M&A) тази година, след като ниските цени на суровия петрол и ограничените възможности за финансиране принуждават задлъжнелите енергийни компании да продават активи, твърди консултантската къща IHS Inc, цитирана от Bloomberg.

Несигурната перспектива на цените на петрола обезкуражи сливанията и придобиванията през миналата година, като стойността на трансакциите се понижи с 22% до 143 млрд. долара въпреки тласъка от споразумението на Royal Dutch Shell за придобиването на BG Group, казва IHS в доклад в сряда.

Темпът на сделките вероятно ще се ускори, след като енергийните компании са изправени пред допълнителен финансов натиск заради 35-процентовия спад на цените на брента миналата година.

„Петролните и газовите производители с голямо дългово бреме през 2016 ще станат изключително уязвими“, казва Кристофър Шийхан, директор на изследванията на сливанията и придобиванията в IHS. „Те или ще трябва да се освободят от скъпите си активи, изправяйки се пред сериозно преструктуриране - включително с вероятност за банкрут, или да се превърнат в цели за придобиване през 2016“.

Броят на сделките е намалял почти наполовина през 2015 до най-ниското им ниво от 2011, като големите, непоискани оферти за придобиване са били отхвърляни, показва докладът, цитиран от Investor.bg.

Китайските петролни компании са вложили под $5 млрд. за придобивания за втора поредна година, а азиатските национални петролни компании увеличават международните си придобивания също за втора поредна година, твърди IHS. Без да се взима предвид сделката между Shell и BG, САЩ формират около 60% от глобалната стойност в сектора за проучване и производство на петрол за втора година.

„Вероятността за по-голяма консолидация на петролната и газова индустрия ще нарасне през 2016, тъй като производителите са изправени пред допълнителен финансов натиск и ще имат по-ограничени опции за финансиране заради трайно ниските цените на петрола“, казва Шийхан.