Тръмп, Йелън и поредица от макро данни ще движат пазарите следваща седмица

Във вторник ще бъдат публикувани ревизирани данни за ръста на американската икономика през четвъртото тримесечие

15:43 | 26 февруари 2017
Автор: Investor.bg
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

През следващата седмица фокусът на внимание на инвеститорите ще бъде насочен към изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп пред Конгреса и очакваните подробности около обещанията му за данъчна реформа, намаляване на регулациите и увеличаване на разходите за инфраструктурни проекти.

Пазарните участници ще очакват и изявлението на председателя на Фед Джанет Йелън в петък, както и ревизираните данни за ръста на икономиката на САЩ през четвъртото тримесечие на 2016.

През следващата седмица ще бъдат публикувани още макроикономически данни от Великобритания и еврозоната.

  1. Речта на Тръмп пред Конгреса

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще направи първото си изявление пред Конгреса във вторник, 28 февруари. Инвеститорите изразяват надежди, че той ще хвърли повече светлина върху икономическата си програма, в частност данъчната реформа. Те ще следят също така отблизо доколко оправдани са заканите на Тръмп да наложи мито от 20% върху вноса в САЩ.

Доналд Тръмп се спряга като един от основните фактори, който стои зад бичите настроения на капиталовите пазари в последните седмици, макар все още да няма разписани детайли по конкретните му планове.

  1. Изявлението на Джанет Йелън

Няколко официални лица на Фед ще имат публични изявления през следващата седмица

В първия ден от новата седмица президентът на Фед в Далас Робърт Каплан ще изнесе реч, във вторник – президентът на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс и президентът на Фед в Сейнт Луиз Джеймс Булард. Поредицата от изявления на централни банкери през седмицата ще завърши с речта на Дженет Йелън за развитието на икономиката пред Executives Club of Chicago.

Протоколът от последното заседание на Фед, който бе публикуван през тази седмица, показа, че паричните власти изразяват подкрепа за повишаване на лихвените проценти „съвсем скоро“, макар че не дават ясни и конкретни сигнали кога може да се очаква следващо повишение на лихвите.

  1. Ревизирани данни за ръста на американската икономика през четвъртото тримесечие

Във вторник ще бъдат публикувани ревизирани данни за икономическия растеж на САЩ през последното тримесечие на 2016. Прогнозите сочат, че щатската икономика се е разширила с годишен темп на растеж от 2,1%, което е корекция в посока нагоре от първоначалните оценки за 1,9%

Очакват се още данни за продажбите на нови домове и поръчките на дълготрайни стоки в понеделник, потребителското доверие във вторник, личните потребителски разходи и индекса на ISM в сферата на производството в сряда, седмичните молби за помощи при безработица в четвъртък и за индекса на ISM в непроизводствения сектор в петък.

  1. Данни за бизнес активността във Великобритания

Великобритания ще публикува данни за бизнес активността в производствения сектор през февруари в сряда. В четвъртък ще бъде обявен и докладът за активността в строителния сектор, а в петък – за активността в сектора на услугите.

Индексът PMI в производствения сектор се очаква да спадне от 55,9 пункта до 55,5 пункта, активността в сектора на услугите да се подобри леко до 52,4 пункта, а в сектора на услугите да бъде отчетен спад до 54,2 пункта.

  1. Данни за инфлацията в еврозоната

В петък, 3 март, ще бъдат публикувани данни за инфлацията в еврозоната през февруари.

Прогнозите показват, че инфлацията ще е покачила с 2%, достигайки целевото ниво на ЕЦБ и ускорявайки се спрямо ръста от 1,8% през януари.

Испания, Франция, Италия и Германия ще публикуват също данни за инфлацията в страната през следващата седмица.