Франция иска Съюз на капиталовите пазари в ЕС на две скорости

Споровете около обединяването на капиталовите пазари в Европейския съюз продължават

18:00 | 25 февруари 2024
Автор: Хорхе Валеро
Председателят на Еврогрупата Паскал Донохо. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на Еврогрупата Паскал Донохо. Снимка: Bloomberg LP

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер упрекна Европейския съюз в бавен напредък в укрепването на капиталовите пазари, като повиши напрежението по проекта за Съюз на капиталовите пазари (CMU), който според официални лица е от решаващо значение за избягване на продължителна икономическа слабост.

В речта си преди дискусия с колеги от ЕС в Гент, Белгия, за това как да се постигне напредък в обединението на капиталовите пазари сред 27-те държави-членки на блока, Льо Мер предложи малка група държави да продължи напред самостоятелно.

Министрите на финансите на Европейския съюз се сблъскват с варианти за унифициране на надзора на националните капиталови пазари, тъй като блокът се опитва да сближи различаващите се системи, за да стимулира частните инвестиции за приоритети, сред които са екологичният преход или отбраната.

Председателят на Еврогрупата Паскал Донохо заяви, че държавите членки не са съгласни с нивото на амбиция за изграждане на общ надзорен режим като част от пътната карта за напредък към съюз на капиталовите пазари, която ЕС иска да уреди до следващия месец.

"В момента има много голямо разнообразие на мненията относно бъдещето на надзора", каза Донохо, който отговаря за усилията за обединяване зад набор от предложения, в интервю този уикенд.

Говорейки в кулоарите на срещата на финансовите министри на ЕС в Гент, Белгия, той заяви, че "през следващите две седмици ни предстои много работа, за да видим дали можем да определим изявление в тази област, което страните да подкрепят, но ще го намерим". 

Премахването на националните бариери по въпроси като надзора - разглеждан като основен стълб за задълбочаване на капиталовите пазари - спестовните продукти и режимите за несъстоятелност станаха все по-належащи, тъй като ЕС е изправен пред нарастващи финансови нужди, за да се справи с дълъг списък от геополитически рискове, включително възможното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом.

Финансовите ръководители на ЕС обсъдиха въпроса за надзора - една от малкото нерешени точки от пътната карта - но не успяха да постигнат напредък. Очаква се те да постигнат споразумение до следващата си среща на 12 март, преди срещата на лидерите на ЕС на 21-22 март, когато въпросът вероятно ще бъде повдигнат.

Някои страни настояват за централизирана система, други предпочитат по-силна координация между националните органи, а трета група иска да запази сегашното равновесие, основано на национални надзорни органи и Европейския орган за ценни книжа и пазари с ограничена роля за координиране на някои от националните мерки, каза Донохо.

Той призова за действие, тъй като много рискове и политически събития в света показват необходимостта от укрепване на основите на региона.

"В момента Европа ясно осъзнава необходимостта да може да стои здраво на краката си през следващите години", каза той. "Наистина усетих това в редица дискусии напоследък, че начинът, по който можем да се укрепим, сега е необходимост", добави той на фона на евентуалната победа на Тръмп.

Френската опозиция
Някои държави членки обаче са все по-нетърпеливи от липсата на напредък в изграждането на съюз на капиталовите пазари - проект с десетилетна давност - и поставят под въпрос амбицията на провежданите дискусии.

"Омръзна ми от празни изявления", заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер в петък преди дискусията. " Наистина ли мислите, че Китай и САЩ ще се впечатлят от нашите изявления? Имаме нужда от решения. И се нуждаем от силни решения." 

Вместо да се опитва да постигне споразумение между 27-те държави членки, Льо Мер предложи да се продължи с група от три или четири държави, които подкрепят по-голяма амбиция по въпроси като общ надзор, връщане на повече секюритизация на пазарите и стартиране на общоевропейски спестовен продукт.

Страните, сред които Нидерландия и Испания, приветстваха натиска на Франция и, макар че биха предпочели общоевропейско споразумение, са отворени за обсъждане на варианти, заявиха запознати.

Донохоу заяви, че има известна подкрепа за разглеждане на въпроса как някои държави биха могли да продължат напред на консенсусна основа.

"Искам да видя дали можем да разглеждаме френското предложение като допълващо всяко действие, което 27-те са готови да предприемат", каза той. "За мен целта винаги трябва да бъде, ако можем да постигнем консенсус между всички."

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер упрекна Европейския съюз в бавен напредък в укрепването на капиталовите пазари, като повиши напрежението по проекта, който според официални лица е от решаващо значение за избягване на продължителна икономическа слабост.

В речта си преди дискусия с колеги от ЕС в Гент, Белгия, за това как да се постигне напредък в обединението на капиталовите пазари сред 27-те държави-членки на блока, Льо Мер предложи малка група държави да продължи напред самостоятелно.

Той заяви, че е достатъчно три или четири правителства да се включат доброволно, като добави, че те биха могли да се споразумеят за съвместен надзор, общ спестовен продукт и гаранции за секюритизация.

Завършването на CMU се превърна в основен приоритет за ЕС, тъй като той е изправен пред огромни нужди от финансиране за прехода към климата и цифровите технологии, които не могат да бъдат покрити с публични средства. Нарастват и опасенията, че държавите излизат от двойния удар на пандемията от Covid и енергийната криза с трайно слаб икономически растеж.


Очаква се еврозоната да нарасне по-слабо, отколкото се смяташе първоначално. Европейската комисия понижи прогнозите си за БВП през февруари

Председателят на Еврогрупата Паскал Донохо, който водеше преговорите по проекта на изявление за мерките на CMU, който се очаква да бъде приет от финансовите министри следващия месец, заяви, че ще разговаря с Льо Мер през следващите седмици, за да се намери път напред.

"Моментите преди постигането на споразумение по наистина важни теми винаги са изпълнени с наистина силни разногласия", каза той.

Донохо добави: "Единствената причина, поради която правя всичко това, е да намеря изявление, което може да осигури допълнителна амбиция."

Въпреки почти десетилетната работа по CMU, официални лица твърдят, че слабо развитите пазари на ЕС в сравнение със САЩ все още подкопават стратегическата му автономност и насърчават предприятията да търсят финансиране в чужбина или дори да напуснат изцяло континента.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард допълни усещането за спешност, като заяви, че напредъкът би бил най-добрият начин да се подготви ЕС за потенциалните икономически сътресения от завръщането на Доналд Тръмп като президент на САЩ.

В речта си в Гент в петък тя заяви, че в момента има нетен финансов отлив от 250 млрд. евро (271 млрд. долара) годишно от Европа към чуждестранни пазари, предимно към САЩ.

Льо Мер от Франция добави, че "САЩ стават все по-богати, а европейците - все по-бедни, защото не вземаме необходимите решения за масирани инвестиции".

Ключова цел в проектоизявлението, по което работи Донохо, е да се създаде европейска версия на Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ, потенциално чрез предоставяне на повече правомощия на Европейския орган за ценни книжа и пазари. Предложенията включват също така данъчни стимули и намаляване на регулаторната тежест за стимулиране на капиталовите инвестиции, както и начини за насочване на спестяванията на дребно към по-продуктивни инвестиции.

Усилията за завършване на изграждането на CMU досега се сблъскваха с нежеланието на националните органи да отстъпят регулаторни правомощия. Съществуват и предизвикателства, свързани с хармонизирането на режимите за несъстоятелност и разсейването на опасенията, че малките дружества ще бъдат поставени в неблагоприятно положение. 

Льо Мер посочи, че не е впечатлен от идеите в изявлението от шест страници на Донохоу.

"Аз съм тук, за да вземам решения, а не за да публикувам 10-то, 15-то или 20-то изявление за CMU, в което няма нищо или почти нищо", каза той.

Смесен отговор
Реакцията на други финансови служители беше смесена. 

Комисарят на ЕС по въпросите на икономиката Паоло Джентилони приветства инициативата на френския министър, но защити това, което той нарече "амбициозна" работа за постигане на споразумение между целия ЕС.

Финансовият министър на Германия Кристиан Линднер заяви, че споделя желанието на Льо Мер за постигане на напредък, но посочи, че най-голямата икономика в ЕС няма да се присъедини към инициативата.

"Не настоявам за многоскоростен СМU - както казва моят приятел Бруно - а за СМU на максимална скорост с всичките 27", каза той пред репортери в началото на двудневната среща на партньорите от ЕС.

Датският министър на икономиката Стефани Лозе не отхвърли френската идея.

"Трябва да има възможност да се продължи, когато няма нищо, което да говори против", каза тя в интервю за Bloomberg. "Не може просто да продължаваме да говорим за нещата или да сме много разделени в това, което искаме, а след това да се стига до застой, защото не може да се намери път напред."