Възстановяването на Китай все още е неравномерно въпреки по-добрите перспективи

По-бързото от очакваното отваряне на пазара идва заедно с повишението на прогнозите за икономическия растеж от Международния валутен фонд

10:03 | 1 февруари 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Ръстът на китайските разходи през миналия месец повиши оптимизма за възстановяването на икономиката на страната, въпреки че слабостта на производителите и продажбите на автомобили и жилища все още подсказва, че възстановяването все още не е стабилно.

По последни данни ресторантьорският и туристическият бизнес отбелязаха голям скок на приходите по време на Лунната нова година миналата седмица. Това допълни добрите данни от официалното проучване, публикувано тази седмица, за активността в сферата на услугите, която се повиши, тъй като хората в Китай станаха по-склонни да пътуват и да харчат пари след края на строгите ограничения на политиката на нулев Covid.

По-бързото от очакваното отваряне на пазара идва заедно с повишението на прогнозите за икономическия растеж от Международния валутен фонд, както и от редица инвестиционни банки, включително Nomura Holdings Inc., Guotai Junan International Holdings и Huatai Securities.

Не всички данни са положителни. Продажбите на стоки за дълготрайна употреба, като например автомобили, остават слаби, като най-големите производители на автомобили, наблюдавани от Министерството на търговията, отчитат едва 3,6% ръст през празничния период в сравнение с предходната година, заяви служител по-рано тази седмица. Това изостава от близо 7-процентното увеличение на приходите на големите фирми за търговия на дребно и обществено хранене.

Междувременно продажбите на жилища продължават да бъдат проблем, като 100-те най-големи строителни предприемачи отчитат 32,5% спад на продажбите през януари спрямо предходната година, което е по-силно от спада през декември.

"Натрупаното търсене може да бъде ограничено до личните услуги", пише Лу Тин, главен икономист на Nomura за Китай, в доклад от вторник. Фирмата повиши прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт през 2023 г. до 5,3% от 4,8% поради "по-бързия от очакваното" преход към стаден имунитет, въпреки че Лу отбеляза, че някои слабости остават.

"Потреблението на стоки за дълготрайна употреба може да не се облагодетелства много", написа той, добавяйки, че продажбите на автомобили може да се превърнат в "значителна спирачка", тъй като изтича срокът на данъчното облекчение, насърчаващо покупките.

Индустриалният сектор вероятно също ще се нуждае от повече време, за да се възстанови от въздействието на смущенията, причинени от Covid. Празничният период традиционно е по-бавен за производителите, като се има предвид, че работниците до голяма степен се прибират у дома, за да празнуват със семействата си. Вълната от Covid, която заля страната при отпадането на ограниченията, вероятно също е допринесла за заболяванията на работниците.

Официалният показател за производствената активност сигнализира за разширяване на производството през януари, макар и слабо. В сряда частно проучване показа, че по-малките фирми все още изпитват затруднения, като този индекс остана в свиване за шести пореден месец.

Какво казва Bloomberg Economics:

"Ако посланието на силните официални PMI индекси от вторник беше, че Китай е започнал бързо възстановяване, то посланието на доклада на Caixin от сряда е, че значителна част от икономиката продължава да изпитва затруднения. Със сигурност повишението на производствения показател на Caixin през януари засилва мнението ни, че условията се подобряват, но износителите и малките компании изостават във възстановяването."

- Чанг Шу, икономист

"Пандемията продължи да се отразява на икономиката през януари", заяви Уан Же, старши икономист в Caixin Insight Group. "Оптимизмът в сектора обаче продължи да се подобрява, тъй като бизнесът очакваше икономическо възстановяване след епидемията".