В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Властите в Китай приоритизират вътрешното потребление след спада на износа

Мариана Трифонова, програмен директор и старши анализатор в Института за икономическа политика, „В развитие”, 27.01.2023

17:15 | 27 януари 2023
Обновен: 17:17 | 27 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Ръстът на БВП на Китай през изминалата година беше от порядъка на 3% при по-ниски очаквания на глобалните анализатори, но същевременно целта на китайското правителство беше 5,5%. В този смисъл няма как резултатите да не бъдат разочароващи за китайските власти, но оптимизмът дойде от по-доброто представяне през последното тримесечие на 2022 година, когато отказът от политиката за нулев Covid доведе до отваряне и поводи за оптимизъм на пазарите. Това каза Мариана Трифонова, програмен директор и старши анализатор в Института за икономическа политика, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Компенсаторното потребление или както го определят някои анализатори като „отмъстителното харчене” се прояви по време на Лунната нова година и беше отбелязан над 73% ръст в транспорта спрямо миналогодишната Лунна нова година. Регистрирани са над 35 милиона пътувания, като основно в момента те са концентрирани вътре в Китай.

„Хората в Китай започват да излизат все повече, да се срещат, да се забавляват навън, да потребяват стоки и услуги и това ни дава положителен сигнал...В резултат на продължилите дълго мерки срещу Covid и неспособността хората да потребяват активно, в момента домакинствата в Китай седят върху почти рекордна маса спестявания от порядъка на 2,6 трилиона долара ”, посочи Трифонова.  

Що се отнася до перспективите за растеж на китайската икономика през тази година събеседникът отбеляза, че необходимостта от увеличаване на вътрешното потребление ще бъде първият приоритет, който вече беше обявен от властите в Пекин като механизъм за компенсиране на спада в износа.

„Макар да има натрупани сериозни спестявания в домакинствата и в малките бизнеси не е сигурно дали те могат лесно да бъдат трансформирани в потребление”.

Въпреки обтегнатите отношения търговията между САЩ и Китай е напът да счупи рекорд макар оповестените данни да не са изчистени от инфлацията и не става въпрос на всяка цена за сериозно увеличение в количеството стоки, които са обект на двустранна търговия, а по-скоро за увеличение на тяхната стойност на база на инфлационните индекси. Въпреки това данните показват, че това разделяне на американската и китайската икономика, което ни се внушава от силната и твърда реторика между Вашингтон и Пекин, все още не е факт в реалния сектор.

Редица анализатори са на мнение, че е възможно търговските отношения между САЩ и Китай да продължат въпреки геополитическата конфронтация, най-малкото защото бизнес логиката го налага.

Скоростта, с която намалява населението в Китай, е изненадваща, но моделът повтаря това, което вече сме виждали в други азиатски общества като Япония и Южна Корея, каза Трифонова.

„Демографската картина в момента макар и притеснителна, не е катастрофална за Китай...На този етап има лесни решения със заместване с миграционни потоци от Югоизточна Азия и по-евтина работна ръка от там. Недостигът на работна сила би могъл да бъде преодолян и чрез процесите на дигитализация и автоматизация, които все повече навлизат”.

Дискутират се и решения, свързани с повишаване на пенсионната възраст. В Китай пенсионната възраст за мъжете е 60 години, за жените на административни длъжности – 55, а при тези в производството – 50. Нивата са по-ниски от тези в западния свят и по тази причина има потенциал за увеличаване на пенсионната възраст в Китай.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.