Азиатските акции се понижават заради очаквания за по-високи крайни лихви в САЩ

Суаповете показаха увеличение на очакванията за това къде ще бъде крайната лихва на Фед, като пазарът показва пик над 5% в средата на 2023 г.

09:00 | 6 декември 2022
Обновен: 10:31 | 6 декември 2022
Автор: Тасия Сипахутар
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Азиатските акции поевтиняха, докато инвеститорите оценяваха неочаквано силните данни за услугите в САЩ, които подхраниха залозите за по-висока крайна ставка за лихвите на Федералния резерв.

Измерителят на регионалните акции се насочи към най-ниското си ниво на затваряне от почти седмица, като почти всички сектори отбелязаха спад. Фючърсите в САЩ намалиха по-ранния напредък след трети ден на спад за S&P 500 в понеделник.

Доходността на държавните облигации на САЩ беше стабилна в азиатската търговия след скока в понеделник. Доларът се търгуваше без големи промени.

Централната банка на Австралия повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта, както се очакваше, като същевременно си даде гъвкавост за бъдещи решения. Доходността на тригодишните държавни облигации на Австралия се повиши и австралийският долар продължи да поскъпва.

Йената обърна печалбите, след като Централната банка на Япония потвърди намеренията си да следва подкрепяща политика.

Суаповете показаха увеличение на очакванията за това къде ще бъде крайната лихва на Фед, като пазарът показва пик над 5% в средата на 2023 г. Сегашната ставка се намира в диапазона между 3,75% и 4%.

„Бихме казали, че потенциалът за по-висока крайна лихва остава“, пишат в бележка стратезите на Goldman Sachs Group Inc. Това е дори след като председателят на Фед Джером Пауъл миналата седмица посочи вероятността от намаляване на размера на повишаването на лихвените проценти на политическата среща този месец.

„Нашите икономисти очакват лихвите на Фед фондовете да достигнат връх около 5-5,25%; по-силната икономика на САЩ може да се превърне в допълнителен натиск върху рисковите активи в краткосрочен план поради възходящ натиск върху лихвените проценти“, пишат те.

Междувременно Пекин обяви, че ще премахне изискванията за тестване на Covid за повечето обществени места в това, което се разглежда като ускорено движение към излизане от политиката на нулев Covid. Но възможността за нови мита върху китайската стомана и алуминий от САЩ и Европейския съюз може да натежи върху настроенията.

„Няма да се изненадам, ако въпреки разпродажбите в САЩ днес китайските пазари все още се задържат, защото изглежда има признаци на отделяне“, каза Пуджа Малик, партньор в Nipun Capital, по Bloomberg Television.

Петролът поскъпна за първи път от три дни поради оптимизма, че повторното отваряне на Китай ще стимулира търсенето. Златото се покачи.

Повечето от 291 респонденти в последното проучване на MLIV Pulse казаха, че заемите с ливъридж ще бъдат канарчето във въглищната мина, което показва, че качеството на корпоративните кредити се влошава.

Около 28% от анкетираните очакват неизпълнението да скочи значително, ако лихвените проценти в САЩ достигнат връх от или под 5%, което е около мястото, където пазарът залага, че Фед ще спре да ги повишава. Други 63% виждат неизпълнение на задължения, ако лихвите достигнат връх над 5%.