Fitch Ratings понижиха прогнозата си за Турция от стабилна до негативна

Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, "В развитие", 03.12.2021

15:22 | 3 декември 2021
Обновен: 15:26 | 3 декември 2021
Автор: Александра Попова

Измина още една седмица на сътресения за турската лира. До момента лирата е най-слабо представящата се валута на развиващите се пазари през тази седмица, като бележи понижение от 9% спрямо долара и общи загуби от 45% за тази година. Доходността по 10 годишните облигации нараства за четвърта седмица и те се търгуват над 21%. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Инвеститорите продължават да влагат парите си в Borsa Istanbul. Индексът добави над 5% тази седмица и отбелязва осма седмица на печалби, което е най продължителния период на печалби от януари". 

Поглед към икономиката: През ноември потребителската инфлация в Турция нараства за шести месец и е най-високата от 2018 г. заради срива на лирата и повишаващите се разходи за електроенергия.

Fitch Ratings понижиха прогнозата си за Турция от стабилна до негативна, позовавайки се на влошаване на доверието в страната след прибързаното понижение на лихвите от турската централна банка. Това стана ден, след като Ердоган изненадващо смени финансовия министър Лютфи Елван заради несъгласието му с агресивното понижение на лихвите. Новият финансов министър Нурадин Небати е близък съмишленик на турския президент.

Целия пазарен коментар вижте във видеото.