Азия ще играе основна роля в петролната индустрия

Азия ще бъде жизненоважен двигател за растежа на световната икономика

16:58 | 9 ноември 2015
Автор: Магдалена Иванова
Oil Pumping And Storage Facilities - снимка: Bloomberg
Oil Pumping And Storage Facilities - снимка: Bloomberg

Азия ще бъде двигател за световната икономическата експанзия в продължение на десетилетия, каза саудитският министър на петрола Али Ал Наими.

Търсенето на петрол в Азия ще се увеличи с около 16 млн. барела на ден, до почти 46 млн. барела до 2040 г., коментира и Абдала Салем Ел-Бадри, генерален секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) на Международния енергиен форум.

Саудитска Арабия и другите членове на ОПЕК са изправени пред разрастваща се конкуренция в продажбите на азиатския пазар. Русия и производители от Латинска Америка и Африка засилват доставките си в региона. Цената на суровия петрол се срина с над 76% от върховете, отбелязани през юни миналата година на фона на спекулациите, че свръхпредлагането ще продължи.

ОПЕК продължава да произвежда над заложените в програмата на пакта 30 млн. барела дневно, с цел да принуди производителите с по-високи разходи да ограничат продукцията си, като доставя около 40 процента от световния петрол.

Повечето азиатски страни приветстват спада на цените на петрола, но това, което искат производители и потребители е стабилност на цените.

Производството на нефт в САЩ се увеличи с 1.6% през тази година, спрямо миналата, въпреки че американските производители изоставиха 63% от сондажните си платформи.

Американският лек суров петрол (WTI) със срок на доставка през декември затвори миналата седмица на червено, като отбеляза спад от 4.88% до ниво от 44.11 долара за барел. Той започна сесията в понеделник, 9 ноември с покачване от 0.16%, като в 16:45 ч българско време се търгуваше на ниво от 44.40 долара за барел.

"Урбанизацията продължава, популацията се покачва, просперитета се разширява, както и социалната мобилност. Всичко това се равнява на растеж в търсенето на петрол и Азия ще изиграе ключовата роля.", заяви Ал Наими.

Районът е "жизненоважен двигател за растежа на световната икономика и трябва да има по-голямо влияние върху световните енергийни въпроси. Прогнозите са за два пъти увеличение на търсенето в Азия, в сравнение с всички останали региони взети заедно", заяви Ал-Наими.

Русия предвижда да удвои износа на петрол към Азиатско-Тихоокеанския регион, както и да увеличи доставките на природен газ от 14 млрд. кубически метра до 128 млрд. до 2035 г., чрез изграждане на нов газопровод към Китай, заяви руският енергиен министър Александър Новак.