UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Български иновативен продукт, който следи в реално време здравето ни

Александър Алексиев, основател и изпълнителен директор на САТ Хелт АД , “UpDate”, 22.10.2021

20:21 | 24 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Поради тежките корпоративни процедури в анализаторската международна компания, свързана в сферата на здравеопазването, е било  трудно реализирането на нови иновативни проекти за здравето. Затова в част от екипа е възникнало желанието да предоставят нови услуги и подходи в здравеопазването. Това заявява Александър Алексиев, основател и изпълнителен директор на САТ Хелт АД в ефира на предаването “UpDate” с водещ Елена Кирлолова.

Идеята за САТ Хелт АД се заражда през 2017 г. Първи наличен продукт на тяхната платформа е “Blue Book”, която предоставя табла и информация, в услуга на фармацевтичните компании. В България работят с над 15 компании. Освен с “Blue Book”  се занимават и с пациентски програми.

“Всеки един продукт е роден от нуждата за качествена и достоверна услуга.”

Така пациентските програми са започнали през 2018г. и постепенно са се разраснали, заедно с екипа. Започнали са да инвестират в собствени разработки на платформи за комуникация и така са реализирали проект с Български лекарски съюз и техния регистър. Така от доставчик на анализи и консултантски проекти са се превърнали в доставчик на технологични решения.

Пандемията им е дала по-добър шанс да се развят и да се ползва технологията им. Изгубената връзка, поради редица ограничения, и кониникацията между лекар-пациент, фармацевт-пациент и лекар-фармацевт не е била разрушена.

Най-използваната им услуга си остава до този момент “Blue Book”. На базата на платформата може да следят всички ключови показатели на ежедневна база. Всеки ден се срещат с големи предизвикателства, като е имало случаи, когато е трябвало да започват отначало заради ред сътресения в системата им. Другото предизвикателство за тях е представлявало как българска компания може да се наложи като име и да бъде припозната като достоверен доставчик на услуги и данни. Това се случва благодарение на сертификатите и външния одитор, който вдъхва допълнително доверие към клиентите.

Към момента екипът се състои от около 30 души.  В последно време разработват нов проект. Покрай пациентските програми се е родила нуждата от домашни грижи. И в контекста на пандемията има нужда хората да бъдат обгрижвани в домовете си и затова развиват ‘Home care’, посредством различни технологии като устройства с телемедицина и мониторинг на пациенти в реално време.