UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Специална програма за иновативни идеи на стартъпи подкрепя бизнес средата в столицата

Александър Сарафов, мениджър на програмата "Акселератор Стартъп София" на Столичната община, UpDate, 17.02.2019

20:00 | 17 февруари 2019
Александър Сарафов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Александър Сарафов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Програмата за подкрепа на стартъпи с иновативни за България технологични идеи работи с подкрепата на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия, тя е грантова и цели с мисъл за малките фирми да спомогне за една по-добра бизнес среда в столицата. За основните й приоритети разказа Александър Сарафов, мениджър на програмата "Акселератор Стартъп София" на Столичната община, в интервю на водещата Елена Кирилова за предаването UpDate.

Общинският гаранционен фонд, който е финансов инструмент на Столична община и има цел подобряване на бизнес средата в общината, подкрепя тази програма от началото на годината. Идеята е предхождана от представената през миналата година програма за финансирани на иновативни стартиращи предприятия, които са на не повече от 3 години, предлагат иновативна за България технология, а целта на програмата е да даде шанс на младите хора да реализират идеите си. В началото на тази година по думите на Сарафов се оформя идеята за "Акселератор Стартъп София", която представлява грантова схема с капацитет от 100 хил. лева и възможност да подпомага фирмите - кандидати с по 5 до 10 хил. лева. Кандидатстването по програмата е максимално улеснено, онлайн, с ясна и разбираема бланка за попълване от кандидатите, на сайта на програма "Европа".

"Целта ни е да подкрепим жени - предприемачи с бакалавърска степен в областта на проекта, с който се занимават, също така хора до 35 и над 50 години, чиито фирми са регистрирани и извършват дейност на територията на столицата. Общинският гаранционен фонд предлага  и консултации по тази програма, а ако кандидатите нямат още регистрация, но имат иновативна идея и намерение да я развиват на територията на Столична община, консултантите по програмата ще им помогната да направят своята регистрация, както  и с финансови, правни и счетоводни консултации", поясни мениджъра на програмата.

Повече за нея вижте във видео материала.