UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Потъва ли IT индустрията и какви ще са професиите на бъдещето?

Евгения Пеева-Кирова, изпълнителен директор на ЧПГДН „СофтУни БУДИТЕЛ“ и д-р Светлин Наков, съосновател на „СофтУни“, „UpDate”, 09.12.2023 г.

20:05 | 9 декември 2023
Обновен: 11:09 | 11 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Противно на коментарите, че IT индустрията „потъва“, това не е вярно, след като тази година записва 12% ръст, коментира съоснователят на „СофтУни“ д-р Светлин Наков в предаването „UpDate” с водеща Елена Кирилова.

По думите му заради проблемите в световната икономика IT индустрията записва рекордно нисък растеж за последните 10 години, но това не означава, че тя е в криза и се свива.

„Не съм много съгласен с приказките, че идва краят на професията и че няма да има софтуерни инженери“, категоричен е той. По думите му софтуерни инженери ще има, но те ще имат по-различни знания и умения и ще ползват повече технологии.

Тези знания и умения ще трябва да започнат да се изграждат още в училище, като ще трябва да се комбинират чисто дигитални такива с други, които да направят учениците адекватни за света около тях.

„За съжаление, посоката, в която се движи българското образование е една и съща в последните 15 години, макар че имаше лек връх преди около 7 години. Вървим надолу“, коментира образователният експерт Евгения Пеева-Кирова, която е и изпълнителен директор на ЧПГДН „СофтУни БУДИТЕЛ“.

„За да бъдеш адекватен в днешния свят, най-важното е да имаш фундаменталните човешки умения, които ти дават добавена стойност, отвъд тези в технологиите и изкуствения интелект.“

Според нея е изключително важно да се развиват уменията на учениците да мислят, да се аргументират, да анализират, да поставят информация под въпрос, да общуват едни с други, да проявяват емпатия, да имат умения за работа в екип.

Това ще ги подготви за професиите на бъдещето. По думите на Светлин Наков тези професии, от една страна, ще са технологични.

„Това ще са хората, които ще създават изкуствения интелект, ще го обучават на по-техническо ниво. От друга страна, ще са хората, които ще го използват – бизнесът“, коментира Светлин Наков. „Така че уменията са най-вече да учиш нови неща всеки ден. Това вече е абсолютно неизбежно, ако искаш да си в час с всички технологични професии, а малко професии останаха нетехнологични“.

Кои умения ще бъдат по-ценни в бъдеще? Кои ключови качества е добре да се развиват сред учениците днес? Как трябва да се развие преподаването и как изкуственият интелект променя образованието у нас и по света? Отговори на тези въпроси ще откриете във видеото.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.