UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Платформа среща вдъхновители и представители на дигиталния свят на приятелски разговори

Мина Костова и Борис Рангелов, съоснователи на Small Talk, UpDate, 24.07.2022

20:01 | 24 юли 2022
Автор: Николета Рилска

Платформата Small Talk е създадена преди повече от две години. Тя свързва дигитални професионалисти с хора, които започват развитие в сектора; търсят съвет и подкрепа; възможност да се свържат с някого, който да им посочи правилния път – да ги подготви за техническо интервю, за някакъв друг тип задание, което трябва да изпълнят. Повече за нея разказаха Мина Костова и Борис Рангелов, съоснователи на Small Talk, в предаването UpDate с водещ Елена Кирилова.

Костова отбеляза, че платформата се създава в условията на коронавирусна криза, когато много хора губят работните си места. Повод за нея става осъзнаването, че у нас липсва менторството като подход за развитие.

"Платформата се опитва да изгради нещо дългосрочно чрез неформален, приятелски разговор". 

Рангелова обясни, че екипът на Small Talk свързва участник и ментор, като държи да има поне две срещи. „Следим процеса, но в него няма строга ангажираност“, добави тя.

„Вярваме, че неформалният разговор, това да няма структура, това да има свобода в комуникацията е най-добрият начин да се развива една менторска връзка“.

„Платформата е насочена към всички. Таргетът са не само младите хора, които искат да започнат кариерата си на чисто, тази платформа е насочена и към хора, които са напреднали в кариерата си. Има примери на хора, които са решили, че след 15-20 години в определен сектор искат да го сменят“, каза Рангелов.

По думите на Костова Small Talk вече има над 80 вдъхновители и над 150 регистрирани участника.

Small Talk няма никакво външно финансиране, това е плод само на усилията на екипа от шест човека, а трудът на вдъхновителите е напълно благотворителен, стана ясно още от разговора.

„Категоричен ангажимент е, че платформата винаги ще остане безплатна за участниците в нея – за тези, които търсят услугите на платформата; за тези, които търсят своя ментор“.

Според Рангелов монетизацията на платформата е свързана с няколко приоритети, включително функционирането ѝ като неправителствена организация и подпомагане на общността, което може да се случи чрез спонсорства и партньорства с компании.

Той обясни, че има възможност и за развитие на търговска част – чрез предоставянето на знанията, които имат като платформа, за организиране на специализирани програми за потенциални клиенти, искащи да развиват менторска програма в рамките на свои компании.

„Българският бизнес и компаниите, които работят в България, са насочени към общността, имат отговорност към нея“.

По повод бъдещите планове на компанията Рангелов разказа, че възможността за излизането на чужди пазари не е изключена. Той отбеляза, че първоначалната идея е за навлизане на пазарите на Балканите и даде като пример за подценявано място с много възможности Северна Македония.

„Западните пазари могат да са достъпни, когато успеем да наложим продуктите на компанията на по-близки пазари. Това е стъпка, която би дошла по реда си“.

Плановете на компанията включват и идея за стипендиантска програма за по-изявени участници, стана ясно още от разговора. Повече по темата вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “UpDate” гледайте тук.