UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Велосипедите може да се превърнат в новия хит на микромобилността в София

Асен Янков, технически директор и съосновател на Cyrcl, в "UpDate", 22.05.2022

21:12 | 23 май 2022
Обновен: 21:42 | 23 май 2022
Автор: Галина Маринова

Към момента велосипедите ни са 50, като правим всичко възможно да ги удвоим. Това каза Асен Янков, технически директор и съосновател на Cyrcl, в предаването "UpDate" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Елена Кирилова. Стартиращата компания Cyrcl работи в областта на микромобилността и споделеното пътуване, като отдава велосипеди под наем в София. По думите на Янков търсенето на инвестиции продължава като целта е разрастване на услугата - предоставяне и в други градове в България - като начало в Пловдив, Варна и Бургас. Плановете на предприемачите са до пет години да "завладеят" цялата страна, а до края на годината да успеят да включат в услугата си и електрически велосипеди. 

Компанията стартира по време на акселераторската програма на Founders Institute миналата година. Въпреки че основателите минават през множество идеи за микромобилност, те се спират именно на велосипедите, поради липсата на подобна услуга в столицата, както и защото те предоставят възможност за по-удобно и лесно придвижване в градска среда.

"Продължаваме да търсим инвестиция за разрастване на услугата". "Имаме планове да отидем и в други градове в България, както и в околните държави". "Търсим инвестиция от около 250 000 евро, за да затворим втори кръг, като стартирахме с инвестиция от бизнес ангели и с лични средства".

„Имаме желание да добавим и електрически велосипеди, особено за градове като Пловдив, които са по-хълмисти. Ще бъде доста по-удобно за клиентите. Надяваме се това да се случи до края на тази година“, сподели гостът.

Общата сума, с която стартъпът започва дейността си е 100 хиляди евро, като са ги използвали за покупката на велосипедите, заключващите механизми, софтуер, за резервни части и за оперативни разходи.

Като основна пречка пред бизнеса Янков определя „вандалщината“, като все пак изрази увереност, че дори и това не би спряло развитието на компанията.

Кога и доколко можем да очакваме развитие на обслужваната от компанията зона в столицата и извън нея? Защо Сърбия и Македония биха били първите цели на фирмата за развитие извън границите на България? Как стартиращата компания си сътрудничи с общините, в които работи? Как точно работи самото приложение и как можем да използваме "споделен велосипед" в София?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате тук.