UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

ThingsLog с решение за умно потребление и енергиен мониторинг

Николай Милованов, съосновател и изп. директор на ThingsLog, в „Update”, 15.05.2022

20:04 | 15 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

С първото създадено от нас устройство предложихме технологично решение, което да помогне на хората да следят потреблението си на ток. С годините преминахме от електромери през водомери до всякакви видове сензори. Мерили сме почти всичко, за което човек  може да се сети – от консумация на тоалетна хартия в Мол до вибрациите, които излъчват камионите, преминавайки през мост. Това разказа Николай Милованов, съосновател и изпълнителен директор на ThingsLog, в предаването „Update” с водещ Елена Кирилова.

Във фокуса на бизнеса ни са измервателните устройства за дома като водомери и електромери, а потребителят може сам да ги настрои на колко време да отчитат и да предават данните. Системата алармира за необичайно потребление. При теч или наводнение алармата се задейства в реално време, като известието идва на мобилното приложение.

„Може да се постигне 15-20% намаление на разходите”, подчерта Милованов.

Нашата услуга работи еднакво добре независимо от вида на мрежата. Данните се съхраняват в България чрез облачно решение, а за международните клиенти имаме локации в САЩ и Австралия. В момента имаме няколко хиляди клиенти в България и чужбина. Сред клиентите ни са „Софийска вода”, „Кауфланд”, газовото дружество на Елин Пелин ни беше от първите големи клиенти, ВиК на Благоевград, Ямбол и Кресна, както и много предприятия. Високите цени на тока и на енергията в последно време увеличиха бизнес клиентите ни.

„В България сме свикнали не толкова да следим нашата консумация и да я оптимизираме, а да казваме, че цената е висока”, изтъкна събеседникът.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Update” вижте тук.