Рисковете във финансовия свят през 2018

Преслав Райков, финансист, Invest/Or, 21.01.2018

20:45 | 21 януари 2018
Преслав Райков, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Преслав Райков, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2018 рисковете идват от щатския дългов пазар, защото той е обвързан със световния такъв. Ако той се срине, и другият по света ще се срине. Това коментира финансистът Преслав Райков в ефира на предаването "Invest/Or" с водещ Йордан Кирилов. 

"Риск се крие и в прекалено засилване на инфлацията. Това, че за момента инфлацията е изчезнала и не се вижда, няма корелация с трудовите пазари, не значи, че тя в един момент не може да скочи на нива, които централната банка да не може да овладее".

Според финансиста връщането на скоростната инфлация в икономиката е другият голям риск.

"За Европа може би трябва да бъдем по-внимателни около задлъжнялостта на банките. Трябва да следим как разтоварват и къде разтоварват тези баланси. Защото това, че балансът е разтоварен, и че 1 трлн. го няма в банковите баланси, не значи, че той не съществува. Тези пари се дължат, те трябва да се генерират, да циркулират".

Райков посочи още, че волатилността е на най-ниските си нива.

"Очаквам обаче тя да се завърне на пазарите, най-вече на щатския пазар", допълни той. 

"САЩ ще влязат в един рейндж, очакваме корекция. Европа продължава стремглаво напред. Развививащите се пазари в тихоокеанския регион също предлагат добра възможност. Китай е големият неизвестен, който може да наруши баланса. Мисля, че японската йена ще се обезцени през следващата една година", обобщи финансистът.