Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Райков: Ако Фед реши да се бори с инфлацията, ще има по-голяма корекция

Преслав Райков, финансов анализатор, „Клуб Investor“, 16.10.2021 г.

21:33 | 16 октомври 2021
Автор: Даниел Николов

Очакванията за сезона на отчетите в САЩ са за съществено по-слаби ръстове от първото и второто тримесечие. Технологичните компании навлизат в период на корекция, а петролът се приближава до "изключително настабилен ценови диапазон" заради политиките на ОПЕК и нейните съюзници. Това коментира Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

"Инфлационният натиск в САЩ продължава с нови 0.3% растеж на месечна база и почти 5.6% спрямо миналата година. Темповете на ръст не са толкова големи, колко предходните месеци, но до края на годината най-вероятно ще надмине 6%", коментира Райков.

Много от ръководителите на локалните подразделения на Федералния резерв на САЩ заявиха пълна готовност за спиране на изкупуването на облигации още през ноември.

"Това би имало съществен ефект върху пазарите - напълно възможна е корекция на пазарите от 5% до 7%."

Тази корекция ще е заради притесненията на инвеститорите за действията на Фед - дали ще започне затягането преди края на годината.

Ако Фед реши да се бори с инфлацията с намаляване на стимулите и повишаване на лихвите, това би довело до по-голяма корекция, прогнозира Райков.

Тази седмица излязоха финансовите отчети на банките и много от тях дадоха сигнали, че може да имат по-високи печалби от кредитирането. "Много от банките регистрират изключително големи печалби от сливания и придобивания, IPO, търговска дейност на пазарите... Финансовата част на S&P затвори седмицата положително."

Предстоят докладите на производствените компании, където анализаторите ще следят за инфлационни индикатори и промени в крайните цени. Редица компании вече съобщиха, че започва прехвърлянето на инфлацията към крайните потребители, каза Райков.

"Технологичните компании влизат в период на корекция. От началото на 2021 г. те служеха като убежище на активи - сега има големи преразпределения към бонд пазарите, а инвеститорите търсят предвидимо качество, което да запази стойността в следващите шест до девет месеца."

Акциите на Facebook регистрираха спад от почти 5% на месечна база, имаше разпродажби и на Apple, добави той. Тепърва ще се следи ефекта от традиционното преструктуриране на портфолиата на големите инвеститори в края на годината.

Единственият фактор, който контролира цените на петрола, е ОПЕК и нейните съюзници, смята Райков. Държавите от съюза искат високи цени на петрола, за да компенсират пандемичните загуби, и едва ли ще увеличат производството над планираното.

При цени над 80 долара за барел можеше да се очаква увеличено количество от шистовите производители в САЩ, но това в момента не се случва заради строгите рестрикции в сектора от администрацията на Джо Байдън, коментира Райков.

"Спекулациите за цени към 90 долара на барел не са изключени, но мисля, че петролът навлиза в изключително настабилни ценови диапазони" заради голямото влияние на политиките на ОПЕК.

Хранителната индустрия е привлекателна за инвестиции в този момент, тъй като ще продължава да нараства. Десетте най-големи компании в сектора имат голяма ликвидност и са започнали да придобиват фирми в алтернативни сектори на индустрията, където има голям потенциал. Висококачествените облигации са друг подходящ инвестиционен инструмент, смята Райков.

Биткойн е на стабилни нива и към края на годината може да се наблюдава нов връх в цената. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън обяви, че биткойн не представлява системен риск за финансовата система, а и забраната в Китай не се отрази толкова много на цената, което успокои инвеститорите.

Какви са инфлационните настроения на пазарите, очакванията от финансовите отчети на компаниите, трендовете при петрола и биткойн може да гледате във видеото.

Разговорът не трябва да се приема като предпоставка за инвестиционно намерение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.