Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Разломът между старите и новите страни-членки на ЕС се задълбочава

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, „Клуб Investor”, 16.10.2021

20:31 | 16 октомври 2021
Автор: Веселин Николов

В Европейския съюз върви процес на обсъждане на бъдещето му – дали ще се върви към засилване на интеграцията или фокусът ще падне върху националната политика. Един от основните разломи в съюза – между Изтока и Запада, между новите и старите страни членки, сякаш се задълбочава. Това каза Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Очевидно процесът по обединение на континента се оказа по-лесен на институционално равнище, отколкото по линия на съзнанието на гражданите и създаване на една общност. Все още се делим на източни и западни страни в ЕС.

Кючуков вижда взаимно разочарование между страните от „двете лагера“. Според него западните страни недоволстват, че „новите“ не спазват основните правила на ЕС и разглеждат съюза единствено като източник на финансиране. Освен това голямата миграция от страните от Източна Европа към Западна също е повод за недоволство.

От своя страна държавите от Източна Европа не одобряват „менторското“ отношение на Западна Европа и постоянните проверки, трактовката им на „втора категория членове“. Не помага и това, че Запада Европа е изтеглила най-динамичната и образована част от населението на новоприетите страни-членки.

В допълнение има масова практика между всички страни в Европейския съюз, всички постижения да бъдат обявявани за резултат от националната политика, а за всички проблеми да бъде обвиняван колективният орган в Брюксел. Така се появяват популистки тенденции, които получават крайно дясна обвивка, обясни Кючуков.

Излизането на Полша от ЕС не е на дневен ред. Правителството отрече такива намерения, примерът на Брекзит не е вдъхновяващ и на трето място 80% от населението подкрепя ЕС. По тази причина евентуалното излизане на Полша не е проблем, но ерозия на фундамента на ЕС – върховенството на европейското право, е проблем.

Кючуков коментира и политическата ситуация в Унгария, където Клара Добрев е един от претендентите на опозицията за следващ премиер.

Клара Добрев е сериозен политик, тя в момента се води за лидерството на обединената опозиция. Самият факт, че се формира тази опозиция, това, че сега провеждат вътрешни избори за кандидат за премиер, показва, в Унгария вече е достигнато нивото за смяната на Виктор Орбан.

В Германия, коалициите са нормални а едно управление, а коалиционно споразумение не е мръсна дума, коментира бившият дипломат. „По-скоро там ще успеят да постигнат коалиция, но една от двете първи партии ще останат в опозиция, като е по-вероятно това да са Християндемократите. При тях има и вътрешна интрига за премахването на Армин Лашет от лидерството място в партията“

Има отстъпление на политическите формации от дясно-център и „възход“ на партиите от ляво. Лявото излиза на преден план, защото в обществата се усеща силен дефицит на сигурност и справедливост.

Целия разговор гледайте във видеото.