Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Даниел Дончев: Има корекция на пазарите, но не и влизане в "мечи" пазар

Даниел Дончев, изп. директор и член на СД на Експат Асет Мениджмънт, "Клуб Investor", 09.10.2021 г.

21:31 | 9 октомври 2021
Автор: Даниел Николов

Енергийната криза ще накара ръста на разходите за фирмите да изпревари ръста на приходите. Повечето централни банкери смятат, че ръстът на инфлацията ще бъде временен, но вече признават, че инфлационните моменти ще продължат повече от първоначалните очаквания. Докато продължават проблемите с веригите на доставки, не може да се говори за пълно възстановяване, но позитивен ефект ще има от намаляването на пандемичните ограничения. Това заяви Даниел Дончев, изп. директор и член на СД на Експат Асет Мениджмънт, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Индексите в САЩ и Европа се понижиха, не само заради опасенията около Evergrande, но и заради забавянето на глобалната икономика - големите ръстове в последните месеци са неустойчиви във времето и дори може да се очаква известен спад, коментира Дончев.

Нарастването на инфлацията и инфлационните очаквания на инвеститорите също оказват влиянияе.

"Имаме сериозен ръст при някои от суровините като петрол и газ, които са основни, материалите на фирмите. Това в комбинация с по-ниския растеж и инфлацията прави момента по-неподходящ за фирмите да работят - ръстът на разходите ще изпревари ръста на приходите."

Не очакваме инфлацията да продължи на такива високи нива, а по-скоро да се върне в рамките на дългрочните два процента около 2022 г., каза Дончев.

Не може да се говори за ситуация на "мечи" пазар - има корекция, която може да продължи още заради натрупаните рискове в глобален мащаб и ще нормализира високите цени на акциите от последната година.

"Дефанзивните сектори изпреварват цикличните, които са много зависими от реалната икономика - те са лидерите в последниет няколко месеца. Движенията на пазара ни дават индикация, че нещата започват леко да се влошават без това да означава, че предстои обръщане на тренда и влизане в "мечи" пазар."

В случай на много студена зима може да се стигне до повишаване на цените на природния газ заради изпразването на хранилищата - добрата новина е, че Русия обави, че може да увеличи производството и доставките, каза Дончев.

"Въпросът е дали наистина Русия иска да го направи и как ще го направи." 

Цените на суровините, особено на индустриалните метали, започнаха да коригират от най-високите си стойности най-вече заради ситуацията в Китай.

Ако китайската Evergrande успее да избегне фалит, ще бъде голяма изненада, смята Дончев.

"Самото правителство е до голяма степен и виновно. В последните няколко месеца Пекин наложи доста рестриктивни мерки спрямо сектора", каза Дончев и припомни и регулациите в интернет и технологичните сфери.

Регулациите ще спомогнат да се увеличи спекулативния елемент на пазара на имоти в Китай и компанията е до степен "изкупителната жертва" на тази политика.

Проблемът е по-скоро локален за Китай и няма да засегне особено много останалия свят, като изключим доставчиците на сектора за недвижими имоти. Най-вероятно ще видим намаляване на строителството на недвижими имоти.

Според Дончев не може да се говори за китайския Lehmnan brothers и голям риск за световния пазар, тъй като Evergrande не е обързана с толкова много банки.

Ефектът върху цените на акците на Facebоok от срива в началото на седмицата ще е еднократен; предвид общата капитализация спад от 5% не е чак толкова голям, смята Дончев.

Разкритията на бивш служител на компанията пред Сената на САЩ как компанията използва данните на клиентите си могат да имат по-голям ефект, но това е дългосрочен и специфичен риск за компанията, каза той.

Какво се случва с петрола, криптовалутите и какви са настроенията на пазара може да гледате във видеото.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.