Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Българските политическите партии трябва да създадат нов модел на политика

Христо Панчугов, политолог, "Клуб Investor”, 24.07.2021

20:31 | 24 юли 2021
Обновен: 20:35 | 24 юли 2021
Автор: Александра Попова

Политическата система в България трябва да бъде пренаредена и да бъде поставена ясна разграничителна линия. Важно е да се определи кои са тези политики, които биха разграничили разпадащата се институционална среда и корупционното управление от един нов модел на правене на политика. Единственият начин, който гарантира устойчиво управление, е провеждането на публичен разговор между политическите партии, които могат да създадат нов модел на правене на политика в България и да дефинират ясно на проблемите. Това заяви Христо Панчугов, политолог, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков. 

Ако политическите партии могат да се обединят около проблемите и техните причини, ще могат да започнат и разговор за политиките, с които да ги променят, добави още политологът. 

Христо Панчугов е на мнение, че няма голяма промяна между тези и предишните парламентарни избори. 

Единствената разлика е, че за първи път ГЕРБ не са първа политическа сила от 2009 г. насам. Това е сериозна промяна от гледна точка на обществените нагласи и разпределението на силите. Иначе парламентът е същият. Отново мандатите ще бъдат разпределени по същия начин като миналия път, смята гостът. 

„На предишните парламентарни избори партиите отказваха да говорят за това как ще изглежда политическият дневен ред оттук нататък и дали някои от тях биха могли да осъществят амбициозна политическа програма на промяната със своите депутати. Този път имаме поне заявката, че ще бъде направен някакъв опит. Липсва обаче съдържание зад тази заявка. Мнозинството е горе-долу същото, политическите формации са същите, лицата с една-две промени са пак същите“.

От думите на госта стана ясно, че никоя от партиите не иска да води преговори с БСП.

"С идването на Корнелия Нинова БСП преприеха курс, който е антиевропейски и антиляв - противопоставянето срещу Истанбулската конвенция, липсата на защита на основни права, както на жените, така и на хората с различна сексуална ориентация. Това постави БСП в една странна ситуация – хем да се опитва да говори на едно младо модерно ляво поколение, хем да запази носталгичните хора от комунистическия режим. Тя избра втората опция".

Според госта друг проблем пред съставянето на правителство е от страна на Има такъв народ, които поставиха ултиматум как трябва да изглежда моралното в момента.

"Когато излезеш и кажеш, че ти си нов като политическа формация и не си част от статуквото, не тръгваш да правиш политика с един стар подход подобно на този на НДСВ от 2001 г. (...) Важна част от политиката е хората да имат представа за това какво е политически процес – да са били част от него и да са носили отговорност за действията си".

Преосмисляне на начина, по който функционира съдебната система, както и начина, по който се структурира и управлява държавата – връщане на професионализма обратно в държавата и темата за образованието в България, са част от нещата, които трябва да бъдат променени в страната ни, смята Христо Панчугов. 

Друга тема от разговора беше свързана с новината, че е постигнато споразумение между Германия и САЩ относно довършването на "Северен поток 2".

Основният залог винаги е бил Украйна – необходимостта руснаците да поставят в зависимост украинците. Това споразумение повдига опасения в посока на това каква ще бъде съдбата на Източна Украйна. Имаме заявка за поставянето на взаимоотношенията между САЩ и Русия на едно ново ниво. Важно е обаче Източна Украйна да не се превръща в буферна зона между Запада и Русия, смята политологът. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.