Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Злато, сребро и платина ще бъдат изключително ценни в дългосрочен план

Борис Петров, собственик на FXTrading, Клуб Investor, 08.08.2020

21:52 | 8 август 2020
Обновен: 21:56 | 8 август 2020
Автор: Магдалена Иванова

Злато, сребро и платина ще бъдат изключително ценни в дългосрочен план заради очакванията за галопираща инфлация. В по-краткосрочен план интерес представляват акциите на компаниите от секторите транспорт и туризъм, които са най-засегнати от кризата. Това заяви Борис Петров, собственик на FXTrading, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Петров ще отнеме време, но най-големите компании от транспорта и туризма ще се възстановяват.

„През последните месеци наблюдаваме пълна доминация на биковете, особено при американските индекси. Определено виждаме бързо възстановяване от коронакризата. Но ако погледнем макроикономическите данни все още не сме на пътя на възстановяването. Оптимизмът на пазарите идва от фискалните и монетарни стимули“.

„Автомобилните компании в Европа претърпяха доста сериозен крах и това беше продължение на една низходящата тенденция в целия сектор заради спадащите продажби и трансформацията, която в момента се случва в сектора“, обяснява Борис Петров. Според него коронакризата е дошла в доста неподходящ момент за сектора.

„В последния месец и половина се наблюдава застой при търговията с петрол. В някакъв момент очаквам обаче петролът да пробие сегашният диапазон при цените и да достигне 50 долара за барел до края на годината. Една от причините за това е, че по-малките шистови производители в САЩ, които са прекратили дейността си по-трудно ще се върнат на пазара“.

Според собственика на FXTrading златото е активът, който има най-силен фундамент към момента – ниските лихви, ниската доходност по облигациите, слабият долар от последните 2-3 месеца определено му действат инерционно и ще видим по-високи цени на златото до края на годината.

„На валутните пазари водещата новина е слабият долар. Доларовите инвестиции в САЩ вече не са толкова доходни. Но слабият долар е глътка въздух за развиващите се пазари“.

Разговорът е студиото и статията не са препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Всички гости на предаването Клуб Investor гледайте тук.