Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Доц. Искрен Иванов: България и Румъния може да бъдат превърнати в нова "буферна зона"

Доц. д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в "Клуб Investor", 24.02.2024

21:12 | 24 февруари 2024
Обновен: 23:43 | 25 февруари 2024
Автор: Галина Маринова

Ако пред Русия бъдат направени отстъпки, или ако по някакъв начин конфликтът се развие така, че Русия да го разпознае като победа, има опасност това да буферира България и Румъния. Тоест, да ги превърне в следващ буфер пред руското влияние в Европа. Защото и за Украйна се говореше така: "Тя е буферът. Тя е тази земя, която трябва да съществува, за да има мир между ЕС и Русия, за да може газът спокойно да тече към Европа". Да, България и Румъния са членки на НАТО, членове на ЕС, но как ще изглежда архитектурата за сигурността в региона след края на войната, е неясно. Това каза доц. д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Една победа на Тръмп в САЩ би отслабила НАТО, най-малкото защото той ще превърне алианса в онова, което външният министър на ЕС нарече "алианс ала карт"*. Тръмп каза само преди дни: "Русия е победила Наполеон и Хитлер. Европа трябва да се притеснява от нея. Нас ни дели цял океан". Това означава, че за него приоритет е сдържането на Китай, а не на Русия, подчерта Иванов. "В такъв случай или ще трябва да предаде защитата на Великобритания или ще остави Европа сама да се оправя". 

Има републиканци, които симпатизират на Русия и искат компромис с нея, добави гостът. "Това е тръмписткото крило, което иска нова архитектура за сигурност в Европа. (...) Без диалог между ядрените сили няма как да бъде разрешен конфликтът с Украйна. Въпросът е каква ще е цената. Защото Русия току-що вдигна залога". 

"В момента в политическия елит в България има сътресения, тъй като не се знае по какъв начин ще се наредят пластовете в САЩ. Отделно предстоят избори по цял свят. 4 млрд. избиратели ще гласуват. Какво ще стане ако Тръмп се върне в Белия дом? Няма ли да има възраждане на неоконсерватизма в България и консервативно правителство?"

В края на 2024 година очаквам да има по-решително пренареждане на политическите пластове, защото тогава са президентските избори в САЩ, прогнозира гостът. "В Централна и Източна Европа има огромна подкрепа за създаване на общоевропейска армия, но и влиянието на САЩ в Централна и Източна Европа е най-голямо, независимо от общественото мнение. Защото Западна Европа имаше навика да си затваря очите за руското влияние тук - Германия, на моменти Франция. Точно по тази причина ние трябва да сме внимателни в плановете за стратегическа автономия, защото не се знае в рамките на тази стратегическа автономия каква ще е ролята на България, Румъния и напр. Прибалтика. Дали няма да се окажем удобният бефер".

Фактът, че руснаците пуснаха за издирване премиерът на Естония, със заповед за арест за демонтиране на исторически паметници, гостът коментира така: "Ето един пример за политически актьор, който може да се беферира в руското политическо мислене, а от там крачката към компромисите е много малка. И точно това е причината, поради която краят на тази година ще бъде решителен. Изборите в САЩ ще решат много неща - как ще изглежда Европа и Украйна през бъдещите 4-5 години". 

Какво ще се случи с проруското крило в българската политика, ако руснаците постигнат целите си в Украйна?

*(бел. ред.) Изразът "ала карт" (à la carte) идва от френски език и означава „според картата”. Първоначално се отнася за свободния избор на ястия в ресторант без предварително определена последователност, без правила, задължения и отговорности.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате  тук.