Кристалина Георгиева обяви, че е невинна и обвини бившия президент на Световната банка

В изявление пред ръководството на Международния валутен фонд Георгиева заявява, че манипулации идват от член на екипа на бившия президент на СБ

16:58 | 25 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Кристалина Георгиева обяви, че е невинна и обвини бившия президент на Световната банка

Кристалина Георгиева, управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) отрече заключенията на независимото разследване срещу нея и определи твърденията като “неверни и фалшиви инсинуации. Припомняме, че проверката на адвокатската кантора УилмърХейл достигна до изводите, че Георгиева, докато е била на висок пост в Световната банка (СБ) е оказала натиск върху служители да манипулират данни, за да изглежда бизнес климатът в Китай по-благоприятен. Това предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Директорът на МВФ планира да обвини офиса на предишния президент на СБ, американеца Джим Йон Ким, в манипулация, в изявление пред Управтиелния съвет на фонда. Обяснението, което Георгиева дава, е, че нейната намеса всъщност е свързана с опит да блокира предложение на човек от екипа на Ким да бъдат взети предвид данните за Хонконг, когато се изчислява рейтинга на Китай в ежегодната класация на Световната банка “Да правиш бизнес” за 2018 г., което би подобрило значително позициите на Пекин. Предполагаемите нарушения са били извършени в момент, в който СБ е търсела подкрепата на Китай, за да увеличи своя капитал.

Джим Йон Ким все още не е дал коментари по случая, въпреки запитването на Ройтерс. 

Кристалина Георгиева побърза да заклемите обвиненията от разследването публично, както и пред своите подчинени. В изявлението, което планира да направи пред ръководството на Международния валутен фонд, Георгиева ще даде повече подробности по казуса, отбелязва Ройтерс. Агенцията се е запознала вчера с детайлите от тескта на българската икономистка. 

В изявлението си изпълнителната директорка на МВФ казва следното: 

“Разследването прави неверни и фалшиви инсинуации. . . че моите колеги в Световната банка и аз надуваме рейтинга на страна в класацията "Да правиш бизнес" в замяна на капиталови ангажименти. "Нека бъда ясна: такова нещо не се е случвало и никога няма да се случи под моето ръководство".

Кристалина Георгиева е категорична, че усилията и да не допусне да се вземат данните на Хонконг при изчисляването на рейтинга на Китай, красноречиво демонстрират нейната загриженост за честността на класацията на Световната банка. Според нея, разследването на УилмърХейл е стигнало до грешни изводи, че тя е упражнила натиск върху служителите на СБ да се съобразят с очакванията на Китай за рейтинга му в класацията “Да правиш бизнес”, защото в противен случай Пекин може и да не бъде толкова благосклонен и увеличаването на капитала на банката да пропадне. 

“Съжалявам, че мои колеги не са вярвали, че могат да говорят открито, за да повдигнат пред мен въпроси за честността на данните.” 

В изявлението Георгиева уверява своите колеги, че оттук нататък нейна главна цел ще бъде установяването на по-добра комуникация. 

След случая имаше и призиви управляващата директорка на Международния валутен фонд да подаде оставка. Обвиненията срещу нея не предизвикаха само критики, нейни бивши колеги заявиха подкрепата си за Георгиева, отбелязва Ройтерс. Управителният съвет на МВФ се събра във вторник, за да се запознае с предварителен доклад на етичната комисия на фонда, и реши да проведе ново заседание в скоро време.

Вчера председателката на комисията за финансовите услуги към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Максин Уотърс определи за "много обезпокоителни" откритията на независимото разследване за "неправомерно влияние на Китай" в СБ и за роля на Кристалина Георгиева при "манипулиране на данни за (доклада) "Да правиш бизнес".

"Това подкопава репутацията на Световната банка и също така поставя под въпрос сегашното ръководството на МВФ, където честните данни са критично важни за неговата мисия и където неправомерното влияние на една сила, преследваща користните си интереси, може да изложи на риск стабилността на глобалната финансова система"

Настоящият президент на Световната банка Дейвид Малпас, който също е американец, заяви, че разследването на адвокатската кантора УилмърХейл, “говори само за себе си”, но не конкретизира какво има предвид.