Евродепутатите не са доволни от Иван Гешев

Безнаказаност за корупцията, лошо управление и неравенство, установи мониторинговата група към ЕП

11:14 | 25 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Евродепутатите не са доволни от Иван Гешев

Не получихме отговори на въпросите си към главния прокурор. Това обявиха евродепутатите от мониторинговата група към в Комисията за граждански права и свободи в Европарламента.

В продължение на два дни у нас делегацията от евродепутати и експерти от Европейския парламент в България имаше за цел да проучи ситуацията с върховенството на закона в страната.

Безнаказаност за корупцията, лошо управление и неравенство, установиха евродепутатите.

„Установихме огромни проблеми и също толкова огромно желание у определени хора те да бъдат решени", заяви в края на визитата си председателят на мониторинговата група София ин'т Велд“, евродепутат от групата на Възобнови в ЕП, цитирана от БНР. 

На въпрос за какво са си говорили с главния прокурор Иван Гешев, тя отговори: „Липса на разследваща журналистика, на прозрачност в собствеността на медиите и заплахи към журналисти бяха основните проблеми, очертани от мониторинговата група“.

"Тенденцията е ясна: преди години България беше на 34-то място, а сега е на 112-то. Ако добавим всичко, което виждаме и чуваме, да - има повод за опасения".

„Повечето ни въпроси бяха свързани с очевидната инерция или бездействие, липсата на разследване и обвинения и по-точно по случая с прословутите снимки на бившия премиер. И отговорът на главния прокурор беше, че не знае докъде е стигнало разследването. Това е случай от много висок обществен интерес, очаква се главният прокурор да е наясно с него. Дали е наясно или просто отрича, не знам. Излязохме от тази среща, мислейки си, че не ни бяха дадени отговори на всичките въпроси“, посочи евродепутатът.

Монополът върху започването и прекратяването на разследвания и безотчетността на главния прокурор са голям проблем за България не отскоро и тази тема е била обсъдена с Иван Гешев.

Полицейско насилие в контекста на демонстрации срещу корупция и лошо управление само  подчертава нуждата от реформи, заяви още София ин'т Велд.

Още по темата четете на  Investor.bg