Нов удар от Китай срещу криптовалутите

Биткойн спада към психологическата граница от $30 000

13:32 | 22 юни 2021
Обновен: 13:37 | 22 юни 2021
Автор: Петър Стоянов
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Засилващият се натиск върху криптовалутите в Китай доближи биткойн до психологическата граница от $30 000, ценово ниво, което се смята за ключово за краткосрочната перспектива за най-голямата виртуална валута.

Биткойнът падна с 4,3% във вторник до $31 171, а според някои анализатори спад под $30 000 би навредил на настроенията и би увеличил риска от по-бърза разпродажба.

„Най-вероятно ще продължим да търгуваме в диапазона от $30 000 до $40 000 и, надяваме се, $30 000 ще се запазят като минимум на годината“, каза Антони Тренчев, съосновател на Nexo в Лондон."Ако не, трябва да достигнем до $25 000 и дори $20 000 преди следващия етап нагоре."

Най-новата реакция от Китай дойде в понеделник, когато централната банка на страната заяви, че е събрала най-големите банки, както и AliPay, за да повтори забраната за криптовалутни услуги. В резултат редица финансови институции в страната излязоха с официални позиции.

Третата по големина банка по размер на активите в Китай, Agricultural Bank of China, заяви че ще извърши дю дилиджънс на клиентите си, за да изкорени „незаконните“ действия, свързани с добиването и транзакциите с криптовалути. Postal Savings Bank също каза ясно, че няма да поддържа никакви разплащания с крипто. AliPay пък смятат да пуснат в употреба специална система за наблюдение, която да следи за нелегални транзакции.

Последната мярка идва само дни, след като властите в югозападната провинция Съчуан наредиха да се затворят всички копаещи биткойн операции. Ход, който официално бе породен от загрижеността върху енергийната консумацията на машините, които са в основата на добива на криптовалутите.

Отстъплението на биткойн е в контрапункт на привържениците на твърдението, че цифровата валута е надеждно средство за съхранение на стойност, като Майкъл Сайлър от MicroStrategy Inc. Самите MicroStrategy обаче заявиха в понеделник, че са закупили допълнителни 13 005 биткойна за около $489 милиона на средна цена от около $37 617.

Окончателното падане под $30 000 долара би означавало „огромен удар“ върху настроенията и евентуално „сериозна разпродажба“ на пазара на криптовалути, пише в имейл Панкадж Балани, главен изпълнителен директор на борсата за деривати на цифрови активи Delta Exchange. Но той очаква криптовалутата да отскочи и да достигне до $40 000 долара през следващите седмици.

„Повечето криптовалути са загубили възходящата си инерция спрямо биткойните, след като се представяха по-добре“, каза Кейти Стоктън, основател на Fairlead Strategies.

Етер, вторият по големина токен, в един момент се понижи с 4,2% във вторник. Dogecoin се срина с 22% през последните 24 часа