Thai Air търси нови заеми в опит да финансира дейността си

Компанията е вече официално подкрепена от правителството, но се надява на всеобща подкрепа

17:30 | 15 юни 2021
Обновен: 09:14 | 16 юни 2021
Автор: Катерина Хапсали
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Thai Airways International Pcl се пробва да подсигури свежи средства, след като тайландският съд одобри плановете на превозвача да реструктурира огромния си дълг (възлизащ на 5,5 млрд. щатски долара), предаде Bloomberg.

Превозвачът вече преговаря с различни банки като част от финансовата оздравителна програма, обяви пред репортери главният финансист на компанията Чай Еамсири.

„Много бихме искали да подсигурим нови заеми колкото се може по-скоро, тъй като за момента приходите ни не покриват разходите“, каза още той.

Авиолинията, чийто основен акционер е тайландското Министерство на финансите, поиска през март тригодишна ваканция за изплащане на заемите си и шестгодишен мораториум върху плащанията към акционерите. За да успее да се върне отново към печелившия си период, превозвачът планира да съкрати половината персонал, да разпродаде имущество и да подсигури нов капитал.

„Всички трябва да помогнат на Thai Air в опитите за финансово оцеляване”, подчерта дори премиерът на страната Прают Чан-Оча по време на пресконференция след заседание на кабинета по-рано днес.

Компанията все пак демонстрира увереност в умението си да бъде отново печеливша, след като пандемията отмине. Тайланд е една от топ дестинациите в света и се очаква превозвачът да съумее да капитализира върху тази популярност.