Макдауъл: Санкциите са нож с две остриета

Дараг Макдауел, Verisk Maplecroft и Патрик Армстронг, Plurimi Investment Managers

15:04 | 30 ноември 2015
Автор: Иван Николов
Дараг Макдауъл, главен анализатор за Русия за Verisk Maplecroft. Снимка: Bloomberg TV
Дараг Макдауъл, главен анализатор за Русия за Verisk Maplecroft. Снимка: Bloomberg TV

Дараг Макдауел, главен анализатор за Русия във Verisk Maplecroft и Патрик Армстронг, главен инвестиционен директор в Plurimi Investment Managers коментират влошаването на отношенията между Русия и Турция и сделката на ЕС с Турция за бежанците и борбата с тероризма. Те говорят с Гай Джонсън в предаването на телевизия Bloomberg "Countdown."

 

Разривът в отношенията между Русия и Турция

Дараг Макдауъл, главен анализатор за Русия за Verisk Maplecroft: Доста значим, особено имайки предвид размера на кризата. Става дума за един свален самолет. Инциденти като този не са непознати и обикновено се стига до някакво компромисно решение от двете страни.

Тук обаче става въпрос за Русия и Турция, чиито политически системи са центрирани около една силна фигура. Те са много горди народи, които не само не обичат да признават грешките си, но чувстват, че политически не могат да отстъпят.

Вътрешните цели?

Движи се от вътрешния характер на двата политически режима; на международно ниво съюзниците на Турция биха искали да се постигне някакъв вид договорка с Москва, особено при нуждата всички да работят заедно за разрешаването на ситуацията в Сирия.

В момента те се нуждаят много повече от Турция, за да разреши въпроси като кризата с бежанците.

От друга страна, Русия нарушава въздушното пространство на НАТО доста често през последните 18 месеца от избухването на кризата в Крим, така че у държавите от НАТО съществува усещането, че подобен случай можеше да се очаква с оглед на политиката, които следват, дори да не са съгласни със самото сваляне.  

Сделката между ЕС и Турция

Трудно е да се каже колко добра ще се окаже сделката, докато не видим колко далече ще стигне.

Все още има въпроси около зачитането на човешките права в Турция, около цензурата, и всякакви други вътрешни проблеми, които пречат на интеграцията и в ЕС.

За момента обаче, въпреки че има усилия по привличането на Русия в някакъв вид общо споразумение относно Сирия, в което трябва да участва и Турция, тъй като и двете държави имат големи инвестиции там, останалата част от Европа казва отхвърлим Турция, само за пред Москва.

Но в дългосрочен план ще има и по-сериозен проблем, защото двете държави са важни регионални сили за сирийската ситуация. И двете държави са инвестирали много на земята, но възгледите им как трябва да изглежда Сирия след завършване на този процес започват да се разминават все повече. Така все повече виждаме конфликтни идеи в региона и в крайна сметка Западът каза, че ако трябва да избира между Русия и Турция, би избрал Анкара.

Два волатилни пазара

При Турция имаме много различни фактори, геополитическата ситуация, това, което се случва с Fed, огромният, дефицит по текущата сметка. При Русия - санкциите, петрола – какво направихте, просто стоите настрана от пазара или?

Патрик Армстронг, главен инвестиционен директор  в Plurimi Investment Managers: Точно това направихме и ако погледнете пазара, ще видите, че руският пазар е един от най-добре представящите се от началото на годината.

Определено, фондовият пазар и този на облигациите се справят доста добре

Да, но до известна степен е спекула и е много трудно да добиеш ясна представа какво ще се случи за в бъдеще, заради ефекта от санкциите, които Русия наложи на Турция, като същевременно страда от ефекта на наложените й санкции и цената на петрола.

Това със сигурност е високорискова стратегия – може да се окаже много доходоносна, но ние решихме да стоим настрана.

Какво би променило това?

С режима, който в момента е на власт, е много трудно да се каже. Корпоративното управление е това, което искаш да видиш като капиталово вложение. Но има ли наистина корпоративно управление? В момента то не съществува, а за да стане то успешно, правителството трябва да прокара закони, които казват, че дивидентите не са разрешени за чужденци и други.

Докато тези рискове не бъдат заличени, е много трудно да се говори за капиталови инвестиции.

Дараг, това оптимистична ситуация ли е, има ли нещо сериозно, което в крайна сметка да събере всички на масата за преговори и ще ги накара да мислят в една насока?

Дараг Макдауъл, главен анализатор за Русия за Verisk Maplecroft: В момента е много трудно да видим нещо такова – един от най-големите проблеми е Асад. Намесата на Русия до голяма степен е основана на подкрепа на неговия режим и зависи от оборудването на сирийците и иранските им съюзници.

Руснаците успяха да извършат голям брой въздушни удари, имайки предвид  размера на силите им, но това зависи и от техните съюзници, които искат Асад да остане на власт.

Турция не иска това и сключи сделки с много бунтовнически групи на земята, които Русия смята за терористи.

А това е преди да вземем предвид Европейския съюз и американците.

Имаме много сложна четиристранна гражданска война и в момента, в който сметнете и външните сили и техните програми, се появява още един проблем.

От руска страна, що се отнася до икономиката, въпросът е колко още ще може да поеме тя? През тази година тя се сви значително, а резервите намаляват.

Освен официалните санкции, има и неофициални.

Търговски асоциации са казали – не купувайте от Турция, така че от горе идва доста голямо напрежение.

Санкциите са нож с две остриета – ще засегнат и този, който ги е наложил. В крайна сметка руската икономика наистина е в ужасно състояние и всичко е въпрос кой ще издържи по-добре.