САЩ изтеглят близо 10 хил. военни от Германия до септември

Това се случва след дългогодишни спорове за военните разходи в НАТО

12:00 | 6 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: David Hecker/Bloomberg
Снимка: David Hecker/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли 9500 американски военни от Германия до септември, което е значително намаление след години на напрежение заради военните разходи на страните в НАТО, съобщава Bloomberg.

Промените се обсъждат от администрацията на Тръмп от септември миналата година и са вследствие на увеличените разходи за отбрана на съюзниците на САЩ в НАТО, което позволява намаляване на броя на американските военни в чужди страни, обяснява запознат с процесите източник на Bloomberg.

Решението на канцлера на Германия Ангела Меркел да не присъства на срещата на лидерите на страните от Г-7, на каквото Тръмп планираше да бъде домакин във Вашингтон, няма влияние върху плана за изтеглянето на военните, твърди източникът на Bloomberg.

Така от септември американските военни служители в Германия ще са 25 хил., докато към момента са близо 35 хил. В исторически план Германия е един от най-лоялните съюзници на САЩ в НАТО, като страната е дом на най-големия по численост американски контингент в Европа и там са разположени ключови задгранични военни обекти като въздушната база Ramstein и Регионалният медицински център Landstuhl.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Улиот коментира, че Тръмп непрекъснато търси най-доброто за американските военни сили и тяхното присъствие в чужбина. „Вашингтон продължава да е ангажиран да работи съвместно със силен съюзник като Германия, за да може двете страни да гарантират взаимната си отбрана“, допълва той.