Домейнът на кирилица .бг стартира до края на есента

Драгомир Славов, председател на съвета на директорите на АД Имена бг, Бизнес старт, 23.05.2016

08:28 | 23 май 2016
Обновен: 08:28 | 23 май 2016
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Очакваме до края на есента домейна на кирилица „.бг“ да стартира. Интерес към домейна има, защото тогава имената в интернет ще могат да се създават изцяло на кирилица. Освен това на 1 юни ще старира и домейна на кирилица .ею, насочен към общността, която пише на български в Европа.

В началото ще има период от 6 месеца, в който приоритетни притежатели на домейни да могат да ги сменят с домейна на кирилица. Това каза в предаването Бизнес старт в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Драгомир Славов, председател на съвета на директорите на АД Имена бг, който коментира темата за домейна на кирилица.

„15% от всички домейни в света са на кирилица, показва актуално проучване на EURid и ЮНЕСКО.

Регистрираните интернационализирани домейни (IDNs) от първо ниво на кирилица са 15% от всички, като кирилицата е на първо място от регистрираните през 2014 г. международни домейни с над 700 000 нови регистрации.

Така тя се превръща в един от трите основни езика в интернет", допълни главният редактор на Investro.bg Бойчо Попов.

„Трябва България да изведе ИТ сектора като първи приоритет в образователната система. Имаме потенциал, но не трябва да се закъснява, тъй като голяма част от младите излязоха да работят в чужбина.

Трябва да се търси сътрудничество между частния сектор и държавата, както и между частния сектор и образованието“, коментира Славов по отношение на ситуацията в ИТ сектора у нас в контекста на недостига на кадри.

Вижте снимки от шествието за 24 май в София.