Одобрени са проекти за 100 млрд. евро по плана Юнкер

За по-малко от година от създаването на Европейския фонд за стратегически инвестиции са одобрени 64 проекта

17:21 | 20 май 2016
Обновен: 18:21 | 20 май 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

По-малко от година от създаването на Европейския фонд за стратегически инвестиции - финансовия механизъм на Плана "Юнкер“, вече са одобрени 64 проекта на стойност 100 млрд. евро, съобщава Investor.bg.

Това съобщават от Европейската комисия, позовавайки се на съобщение на партньора в този проект – Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

На 19 май банката е одобрила още 8 проекта на стойност 9,3 млрд. евро и така е изпълнена първата психологическа цел – 1/3 от средствата по плана вече са активирани.

По Плана "Юнкер" трябва да бъдат „впрегнати“ 315 млрд. евро в различни проекти, целящи съживяването на европейската икономика. Идеята да да бъде осигурено финансиране в размер на 21 млрд. евро, които от своя страна ще привлекат допълнителни инвестиции от частния сектор.

Практиката на ЕК и ЕИБ показва, че срещу всяко инвестирано от Брюксел евро може да се очакват допълнителни 15 евро частни инвестиции.

Ключови сектори по Плана са проучване и развитие, енергийна ефективност, инфраструктура и нови технологии. При лансирането на идеята за инвестиционния план беше посочено, че в ЕС има достатъчна ликвидност, но не и желание за инвестиции, заради липсата на доверие и сигурност.

На този етап финансиране по плана са получили проекти от 26 държави в ЕС. Сред тях няма нито един от България.