Петролът поскъпва до най-високите си нива от 5 седмици

Причината за ръста са високите очаквания за възстановяване на търсенето

21:49 | 14 май 2020
Обновен: 21:50 | 14 май 2020
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Петролът поскъпва до най-високите си нива от последните пет седмици заради по-високите очаквания за търсенето на петрол, съобщава Bloomberg.

Цените на фючърсите върху петрола на борсата в Ню Йорк се покачват с 8.3% в четвъртък. Междувременно Международната агенция по енергетика (МАЕ) обяви, че прогнозите за глобалните пазари се подобряват, като търсенето е малко по-силно от очакваното.

Също така петролната компания BP обяви, че потреблението през тази седмица се повишава, тъй като автомобилите вече се връщат на пътищата. Това се случва, след като държавната петролна компания Saudi Aramco намали продажбите си за САЩ и Европа с близо 50%, докато страните членки на ОПЕК се подготвят за рекордно свиване на производството на петрол.

"Има лек оптимизъм, че най-тъмните дни за пазара са отминали“, коментира Джудит Дуоркин, главен икономист в RS Energy Group.

През тази седмица петролът се колебаеше между печалби и загуби. От една страна пазарът се подготвя за възстановяването на търсенето на петрол, но от друга страна, опасенията за нов пик на коронавируса, който ще удари силно икономиката, се засилват.

Освен МАЕ, Русия и Саудитска Арабия също виждат признаци на подобрено потребление. Но все пак проблемите с пренасищането на пазара остават налице.