Франция се изправя пред недостиг на служители заради коронавируса

Има опасения за недостиг на персонал в сферата на логистиката и търговията на дребно

19:39 | 19 март 2020
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Франция е изправена пред недостиг на служители в секторите на логистиката и търговията на дребно, тъй като страховете от разпространението на коронавируса се увеличават, съобщава Bloomberg.

От понеделник в страната са въведени строги мерки за ограничаването на заразата. Но персоналът в индустриите, които изискват физическо присъствие, се очаква да продължи да работи. Финансовият министър Бруно Льо Мер коментира след среща на кабинета, че няма внезапен недостиг, но предупреди за напрежение при търговията на дребно и логистиката.

„Ако производителите на опаковки спрат да работят, няма как да опаковаме хранителни продукти. И ако няма камиони, няма как да доставяме“, каза Патрик Мартин, заместник-председател на Medef – най-голямата бизнес федерация във Франция. „Икономиката е верига и ако някъде тя се прекъсна, всичко се разваля. Нуждаем се всеки да бъде на работа при най-добрите санитарни условия“, обясни той.

Докато в цяла Европа се въвеждат мерки за ограничаване на движението, недостигът на служители също може да се усети на континента.

Германският министър на земеделието Юлия Кльокнер коментира, че границите на страната са отворени за годишния приток на селскостопански работници, въпреки че мнозина от тях се колебаят дали да пристигнат.

„С предстоящия априлски период на засаждане тяхната помощ е от голямо значение", коментира президентът на германска фермерска лоби група Йоахим Руквид. Германия привлича близо 300 хил. селскостопански работници всяка година. Две трети от тях са от Румъния, като има значителна част и от Полша.