Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Анализатор: Европа не си взе поука след вируса SARS

Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на Център за изследване на демокрацията, Бизнес старт, 18.03.2020

10:07 | 18 март 2020
Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изглежда никоя от европейските държави не си е взела поука от ситуацията от 2003 г. със SARS вируса в Азия. Мерките по отношение на коронавирусната пандемия са закъснели, медиците се оказват неподготвени. Това каза Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на Център за изследване на демокрацията, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Сценариите за бързо възстановяване вече изчезнаха от прогнозите на анализаторите и споровете са колко дълбока ще е рецесията”, коментира Галев.

“Поради много тясната свързаност на европейските държави при производствените процеси ударът за еврозоната и периферията изглежда ще е еднакъв”.

Според анализатора все по-често се наблюдават разнородни политики във всяка от държавите в Европейския съюз (ЕС) въпреки единното ръководство на европейските институции. “Това може да доведе до много по-дългосрочна рецесия, ако не се приемат строги, координирани мерки във всички страни”, изтъкна той.

Галев посочи, че най-засегнати от кризата ще са транспортният, туристическият и производственият сектор (особено когато дейността в него е по отношение на стоки, имащи дълги вериги на доставка).

“От кризата успяват да печелят някои сектори”, добави анализаторът и като пример даде IT компаниите заради големия им потенциал за работа от вкъщи.

“Очевидно ще има различия между секторите, но рецесията ще засегне и тези с по-благоприятни изгледи заради свързаността на икономиката”.

Според Галев у нас най-важно е доверието, което изпитват бизнесът и хората в способността на правителството да се справя.

“България е неподготвена да реагира на една такава криза”, смята обаче той.

Вижте целия разговор във видео материала.