Саудитска Арабия ще изнася рекордните 10 млн. барела петрол на ден

Това е ясен сигнал, че ценовата война между Рияд и Москва няма да приключи скоро

17:59 | 17 март 2020
Снимка: Dina Khrennikova/Bloomberg
Снимка: Dina Khrennikova/Bloomberg

Саудитска Арабия планира да увеличи износа си на петрол дори още повече в периода от април до май, като така доставките на кралството ще достигнат рекордните над 10 млн. барела на ден, съобщава Bloomberg.

Ръстът на саудитските доставки с 250 хил. барела на ден показва, че страната е твърдо решена да спазва политиката си на засилено производство, след като съюзът ѝ с Русия се развали. В момента Москва и Рияд водят ценова война, която доведе до сериозен спад на цената на лекия суров петрол до под 30 долара за барел. Ето защо енергийни компании като Exxon Mobil планират мащабни свивания на разходите си.„Саудитска Арабия ще използва газта, която е произведена в комплекса Fadhili, за да компенсира за вътрешното потребление в страната от 250 хил. барела дневно. Това ще осигури възможност на кралството да увеличи износа си на петрол през следващите месеци и той да надхвърли 10 млн. барела на ден“, се посочва в официална позиция на саудитското министерство на енергетиката.

Саудитска Арабия е съобщила на рафинериите, че планира да доставя по 12.3 млн. барела на ден през април. Но кралството не разкрива колко точно от петрола е предвиден за износ през месеца.

Саудитска Арабия изразходва средно на ден по 3.15 млн. барела, показват данни на Международната агенция по енергетика. Тези числа подсказват, че кралството вероятно ще изнася около 9.15 млн. барела дневно. Но новият комплекс Fadhili ще помогне на страната да изнася дори още повече.

Преди да започне ценовата война с Русия, в периода от декември 2019 г. до февруари Саудитска Арабия е изнасляла малко под 7 млн. барела средно на ден.