Услугата за електрически скутери на Ford навлиза на пазарите в Европа

Spin ще стартира дейност в Германия тази пролет

15:05 | 27 февруари 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Spin, услугата за споделени скутери, собственост на Ford, навлиза на нови пазари извън САЩ, съобщава Bloomberg.

Компанията ще стартира дейност на пазара в Германия през пролетта, заявиха нейни представители в изявление. Тя ще пусне няколко стотици скутера там, като плановете са броят им бързо да нарасне, но цената на услугата все още не е уточнена. Spin също така ще кандидатства за разрешение за достъп до пазара в Париж този месец.

„Откакто стартирахме Spin, търсихме преднамерен растеж, разбиране към пазарите и разбиране за пътя към рентабилността, преди да се разширим“, заяви главният изпълнителен директор на Spin Дерик Ко. Според него Германия разполага както с инфраструктурата, така и с регулациите, за да подкрепи това.

Ford, която придоби Spin през 2018 г. за неназована сума, помогна на компанията за скутери „по отношение на работата ѝ с правителствата и разбирането към обстановката на пазарите, на които иска да навлезе“, заяви президентът на компанията в отделно интервю. Германия легализира употребата на скутери по пътищата и велоалеите през май миналата година, което предизвика надпревара сред европейските и американски стартъпи за навлизане на пазара там.

Други компании, включително Lime, подкрепяна от Alphabet, отчитат растеж в Европа, основно заради действията на властите, които се опитват да ограничат използването на автомобили, заяви представител на Lime.

Spin също проучва възможностите за частно партньорство във Великобритания и планира да участва в пилотни програми в градовете там. Въпреки че компанията расте, след като беше придобита от Ford, все още не успява да постигне възвращаемост, но се опитва да го направи тази година.

„Най-големият риск е, че градовете не гледат на нас като на партньорi, а като на противници“, заяви Ко.

Основана в Сан Франциско през 2016 г., Spin вече има над 600 служители и работи на 70 различни пазари в САЩ, включително в Сан Франциско, в Чикаго и във Вашингтон.