Компаниите за електрически скутери набират все по-голямо финансиране

Зимата ще бъде голямо предизвикателство за всички играчи от бранша

18:30 | 11 ноември 2019
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Инвеститорското доверие в компаниите за споделяне на електрически скутери в Европа показваше сигнали на леко забавяне. Но тенденцията едва ли ще се задържи. Шведската компания Voi Technology обяви, че приключи ново набиране на капитал на стойност 85 млн. долара, съобщава Bloomberg.

По-рано през октомври базираната в Берлин група Tier Mobility обяви, че е събрала 60 млн. долара в един рунд финансиране, който е бил частично ръководен от суверенния фонд Vision Fund.

“Започваме да генерираме печалба в няколко града. Ще използваме събраните пари, за да отчитаме печалба в световен мащаб до 2021 г. или 2022 г.“, коментира изпълнителният директор на Voi Фредрик Хйелм.

Вливането на пари във Voi се случва в критичен момент за всички играчи от бранша – точно преди зимата. Когато стане студено, улиците се покрият със сняг или лед, електрическите скутери няма да бъдат сред най-предпочитания избор за превоз. Американската компания Bird също обяви през октомври, че е набрала капитал за 275 млн. долара точно преди студените месеци.

Търсенето на електрически скутери в редица градове по света помогна на най-големите компании в индустрията да увеличат драстично пазарната си капитализация в рамките на две години.

Популярността на стартъпи от Северна Америка като Bird доведе до появата на нови конкуренти в Европа през последните 18 месеца. Пазарната консолидация на Стария континент е очаквана, но засега остава илюзорна. През февруари Bloomberg съобщи, че Tier и Voi преговарят за сливане заради засилващата се конкуренция. Но двете компании останаха независими и започнаха да търсят финансиране.

Финансирането на Voi беше ръководено от Vostok New Ventures и в него участваха различни инвеститори. В момента стартъпът оперира в 38 града в 10 европейски държави. Изпълнителният директор на Vostok Пер Брилиот възлага големи надежди на германския пазар.