Компанията за е-скутери Lime излиза от 12 пазара и съкращава служители

Стартъпът за наемане на електрически скутери намалява 14% от работната си сила

11:33 | 10 януари 2020
Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg
Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Стартъп компанията за наемане на електрически скутери Lime, зад чиито бранд стой Neutron Holdings, ще спре да работи на 12 пазара в света, съобщава The Wall Street Journal. Това е заявил съоснователят и главен изпълнителен директор Брад Бао в публикация в сайта на компанията.

Само в САЩ Lime ще излезе от Атланта, Феникс, Сан Диего и Сан Антонио, като решението ще засегне около 100 служители. Компанията напуска и градове като Богота, Лима и Рио де Жанейро. Линц, Австрия, е единственият европейски град, който присъства в списъка с пазари, от които компанията се отказва. 

Компаниите за скутери бързо набраха популярност преди години, но са засегнати от жестока конкуренция и нерентабилен бизнес модел. Конкурентите на Lime, включително Bird Rides и Lyft, също са съкратили служители или са излезли от някои пазари през миналата година.

Бао смята, че промените ще повишат рентабилността на Lime.

Lime и Bird, и двете базирани в Калифорния, бяха сред пионерите в индустрията на скутери през 2017 г., тъй като потребителите търсеха евтини и лесни варианти за кратки пътувания.

Компаниите бързо се сблъскаха с конкуренцията от страна на Uber Technologies Lyft, които пуснаха собствени услуги за електрически скутери. Lime и Bird набраха стотици милиони долари, докато излизаха на нови пазари. Те обаче се опитват да се справят с различни вандални прояви, както опити за въвеждане на различни регулации за използване на електрически скутери.

Главният изпълнителен директор Брад Бао обясни, че по-голямата част от над 120 пазара на Lime са печеливши, като компанията ще трябва трябва да излезе от пазари, където услугата се развива с по-бавни темпове.