Deutsche Bank: Коронавирусът връща риска от рецесия в Германия

Анализатори прогнозират възможно свиване на германската икономика две поредни тримесечия

16:29 | 12 февруари 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия може да се окаже на ръба на рецесията, тъй като коронавирусът увеличава спада в индустриалното производство на страната, смятат експерти от Deutsche Bank, цитирани от Bloomberg.

Кредиторът очаква леко свиване на икономиката през четвъртото тримесечие на 2019 г., което поставя под въпрос възможността за възстановяване в началото на 2020 г. Свиване в най-голямата икономика на еврозоната ще значи нов удар за блока, който се бори да избегне рецесията в производствения сектор, засегнала по-широкия растеж и увеличила възможността за нови призиви за фискални стимули.

Германската икономика може да изпадне скоро в техническа рецесия. Графика: Bloomberg 

Германските данни за растежа на брутния вътрешен продукт трябва да бъдат публикувани в петък. Консенсусната прогноза за момента е за ръст от 0.1%, но редица банки очакват свиване.

„Коронавирусът представлява риск за глобалното възстановяване, тъй като потиска надеждите за възраждане на китайската икономика“, заяви Щефан Шнайдер, анализатор в Deutsche Bank. Според него техническа рецесия изглежда все по-вероятна.

Икономистът очаква коронавирусът да понижи с около 0.2% БВП на Германия за трите месеца до март. Имайки се предвид, че настоящата консенсусна прогноза за първото тримесечие на 2020 г. е за ръст от 0.2%, това поставя вероятността икономиката да се свие две поредни тримесечия.

Все още има значителни признаци, че коронавирусът може да нанесе тежки икономически последици, поне в краткосрочен план. Организацията на страните износителки на петрол понижи прогнозите си за глобалното търсене, а главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн заяви във вторник, че може да има „сериозен краткосрочен удар“ върху икономиката.

Данни от сряда добавиха нови неволи за еврозоната, като отчетоха най-големия спад на индустриалното производство от близо 4 години насам. Междувременно ЕЦБ продължава да инжектира парични стимули във финансовата система, а гуверньорът на банката Кристин Лагард повтори призивите си тази седмица за повече действия от страна на правителствата.