Германия се изправя отново пред опасността от рецесия

Графика на деня за 7 февруари

14:02 | 7 февруари 2020
Германското индустриално производство се свива през декември. Графика: Bloomberg
Германското индустриално производство се свива през декември. Графика: Bloomberg

Германия се изправя отново пред опасността от потенциална рецесия, след като отчете най-сериозното свиване в индустриалното производство след глобалната финансова криза, съобщава Bloomberg.

3.5-процентният спад на производството през декември е регистриран ден, след като доклад показа забавяне на поръчките към заводите с най-бързия темп от повече от десетилетие. Това предполага, че най-голямата европейска икономика може да се свие в края на 2019 г. според Bloomberg Economics, като оттласкването от дъното изглежда все по-трудно на фона на коронавируса, който засегна глобалния бизнес.

Германия е засегната от търговските напрежения, Brexit и климатичните промени, които затрудняват автомобилните производители, а последните данни помрачиха оптимизма, че икономиката на страната може скоро да се възстанови. Изследвания показаха подобрени нагласи към икономическите перспективи, но данните продължават да са по-слаби, отколкото икономистите очакваха.

Данните за БВП на Германия се очаква да бъдат публикувани следващата седмица, като свиване може да поднови настояванията за фискални стимули.