Вашата Corona няма коронавирус

Марки, с които се правят асоциации с името на новия вирус, са принудени да дават обяснения

15:06 | 6 февруари 2020
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Една снимка може да значи повече от хиляда думи, но понякога една дума може да внуши повече от хиляда снимки - включително страшни. Една такава дума в момента е „коронавирус“, пише The Wall Street Journal.

Марките, с които се правят някои асоциации с думата, се оказват в ситуацията да дават необичайни пояснения. Търсенията за „коронавирус бира“ и „бирен вирус“ рязко нараснаха през последните няколко седмици, отчита Google Trends. Пред вестник Boston Globe и пред други медии, собственикът на Corona - Constellation Brands, бе принуден да изрази увереност в аналитичното мислене на потребителите, че могат да направят разлика между вносната мексиканска бира и вируса.

На другата крайност е дезинфектантът Dettol, чието търсене нарасна, след като потребителите на социалните медии откриха на гърба на шишето, че пише, че той е ефективен срещу „коронавирусите.“ Производителят поясни, че Dettol е тестван за причиняващи настинка коронавируси и срещу коронавируса SARS. Това е вирус, който е близък до този, тръгнал от Ухан, но не е същият щам. 

Междувременно собственикът на Dettol, британската мултинационална компания Reckitt Benckiser, заяви, че миналата седмица е дарила 7.2 милиона долара в брой и антибактериални продукти за борбата с разпространението на вируса. Акциите на компанията на борсата в Лондон са поскъпнали с 4% през последния месец.

Американските центрове за контрол на заболяванията препоръчват честото миене на ръцете със сапун и вода или препарат на базата на алкохол като ключова превантивна мярка срещу коронавируса от Ухан.