Ще остане ли кривата на доходностите по американските ДЦК по-стръмна?

Коментар на Винцент Чайни от Societe Generale

16:20 | 17 март 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Винцент Чайни от Societe Generale коментира умерения тон на членовете на Федералната комисия по отворените пазари (FOMC) и какво означава това за инвеститорите. Той разговаря с Гай Джонсън в предаването "On the move" по Bloomberg TV. 

В основата си Фед каза, че глобалната рецесия би била проблем за американската икономика. Как ще коментирате това?

Винаги съм казвал, че ще бъде трудно за Фед да нормализира паричната си политика на фона на глобална среда. Извън моите очаквания обаче имаше много умерено влияние особено в деня, когато бяха оповестени данните за базовата инфлация, която надхвърли пазарните очаквания. Всъщност, налице са признаци, че към настоящия момент ръстът на базова инфлация обхваща много повече сектори. Става въпрос не само за жилищния сектор. Въз основа на това може да се каже, че тонът на централната банка е изненадващо умерен. Според мен дава основание на инвеститорите да повишат очакванията си за инфлацията.

Чудесен преход ще направим с вашия коментар по отношение на това което се случва с инфлацията и с формата на кривата на доходностите по американските ДЦК. Вчера видяхме най-бързия темп, с който кривата на доходностите на американските ДЦК става по-стръмна от декември насам, което е в противовес на случващото се в момента в Япония. Гледайки динамиката на темпа на ръст на инфлацията, инфлацията се усеща по-близо или в началната част на кривата. Ще стане ли тя дори още по-стръмна? Така ли трябва да се позициониране сега?

В краткосрочен план предполагам, че ако Фед промени тона си в посока на това, че сме готови да поемем риск в такава инфлационна среда и реши да не отлага повече затягането курса на паричната политика, можем да видим корекция на кривата. Въпреки това не мисля, че ще продължи твърде дълго. До някаква степен, ако търсенето на рисковите активи продължи да се повишава, ако финансовите условия продължат да се подобряват и по-слабият долар допринесе затова, очакванията за повишение на лихвените проценти от Фед ще се завърне. Това ще направи кривата по-полегата. В краткосрочен план обаче, да, това е бичи сигнал за инвестиции в рискови активи и риск наклонът на кривата да стане още по-стръмен.