Какво се случва със Saudi Aramco след атаките с дронове?

Компанията бележи значителн прогрес във възстановяването на петролната инфраструктура

11:06 | 13 октомври 2019
Обновен: 11:11 | 13 октомври 2019
Снимка: Dina Khrennikova/Bloomber
Снимка: Dina Khrennikova/Bloomber

Енергийната компания Saudi Aramco показва значителен прогрес във възстановяването на нарушената петролна инфраструктура само месец след серията атаки с дронове срещу производството ѝ. Но засега предстои още много работа, пише Bloomberg.

Служители  в държавната компания работят по 24 часа в денонощието, за да възстановят нивата на производство, след като атаките с дронове срещу петролните полета в Абакик и Кураис нарушиха 5% от глобалните доставки. В резултат на нападенията в Кураис бе обгорено и разкъсано оборудване, а кулите, които намаляват напрежението и отстраняват газ от брента, бяха изгорели.

Петролното поле в Кураис има максимален производствен капацитет от 1.45 млн. барела на ден. Представител на Saudi Aramco твърди, че в Кураис вече може да се оперира на пълен капацитет.

Стабилизационните кули в Абакик, който се намира на 150 мили от Кураис, са почти напълно възстановени. 5 от тях бяха ударени от дроновете, а 3 вече функционират нормално. Ще отнеме до 6 седмици за пълното им възстановяване, коментира представител на компанията, пожелал да запази анонимност.

Според саудитският министър на енергетиката принц Абулазиз бин Салман възстановяването на пълния капацитет на Saudi Aramco от 12 млн. барела на ден няма да се случи преди края на ноември.

Саудитска Арабия и САЩ обявиха, че дроновете са произведени в Иран, но Техеран отхвърли обвиненията. Нападенията създадоха нестабилност в най-важния регион за производство на петрол в света. Напрежението се засили в петък, когато Иран съобщи за експлозия в нейн танкер в Червено море.