Ердоган загуби Истанбул. Ще загуби ли Орбан Будапеща?

Опозицията се мобилизира за местните избори през октомври

17:18 | 5 септември 2019
Обновен: 17:21 | 5 септември 2019
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Президентът на Турция Реджеп Ердоган не успя да спре опозиционен кандидат по пътя му към кметския пост в Истанбул. Протестиращите в Москва също притискат руския президент Владимир Путин. Подобна битка се развива и в друг голям европейски град – унгарската столица Будапеща, пише Bloomberg.

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан бетонира властта си, след като придоби контрол над повечето медии в страната и промени изборните правила, но опозицията вижда възможност в местните избори през следващия месец.

Ключовата битка между власт и опозиция ще се разиграва в Будапеща, която традиционно се ръководи от либерални политици. Надеждата на опозицията е Гергени Караксони, млад местен политик, който е активен в социалните мрежи. Той ще се изправи срещу подкрепения от правителството кандидат Ищван Тарлос.

Нелибералната демокрация на Орбан, която е често критикувана от Европейския съюз, е под риск. „Опозицията има шанс срещу Орбан, ако местните общности разрушат монопола на властта в страната“, коментира Караксони. „Ако това се случи, това ще бъде най-голямото предизвикателство за стабилността на режима на Орбан“, допълва той.

Управляващата партия контролира всички големи градове в Унгария, освен 3, като опозицията загуби 7 поредни избори през последните 10 години. На парламентарните избори през 2018 г. Караксони претърпя тежка загуба, като тогава той беше кандидат за министър-председател.

Орбан е най-дълго управлявалият премиер сред страните членки на Европейския съюз след германския канцлер Ангела Меркел. Следващите парламентарни избори в Унгария ще се проведат през 2022 г.

„Предстоящите местни избори са най-добрият шанс, който опозицията някога е имала от идването на Орбан на власт“, коментира директорът на базирания в Будапеща тинк танк „Политически решения“ Андрас Биронаги.

Караксони описва администрацията на Орбан като частично демократична и частично диктаторска. Той посети Истанбул, за да се срещне с новия кмет и да обмени опит. „Политическата смяна в Турция и Унгария е сходна. Истанбул показа, че в битката между Давид и Голиат, Давид може да спечели“, казва Караксони.

Въпреки това жителите на Будапеща не споделят оптимизма на Караксони. След редица загуби, поддръжниците на опозицията са обезкуражени още преди изборите. Най-новото социологическо проучване показва, че над две трети от жителите на унгарската столица очакват Тарлос да спечели изборите.