Орбан не изостави Салвини на фона на политическата криза в Италия

Унгарският премиер благодари на италианския политик за работата за цяла Европа

18:00 | 30 август 2019
Италианският вицепремиер Матео Салвини и унгарския премиер Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Италианският вицепремиер Матео Салвини и унгарския премиер Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгарският националистически премиер Виктор Орбан изрази подкрепата си към италианския вицепремиер в оставка Матео Салвини, наричайки го „събрат“ в борбата за „опазването на европейското християнско наследство и срещу миграцията“, пише Euractiv.

В писмо, публикувано от унгарската новинарска агенция MTI, Орбан благодари на Салвини за работата „не само за Италия, но и за Европа, включително Унгария“.

Салвини е твърдият лидер на италианската крайно дясна партия „Лига“, която прекара 14 спорни месеца в правителствена коалиция с движението „Пет звезди“.

Вицепремиерът изтегли „Лига“ от управлението на 8 август, като настоя за провеждането на предсрочни избори с надеждата, че ходът може да го направи следващия министър-председател на страната.

Междувременно лидерството остана в ръцете на „Пет звезди“ и обединението с Демократическата партия за създаването на ново правителство, начело с настоящия премиер Джузепе Конте, като отлагането на предсрочните избори изключи „Лига“ от властта.

Преди европейските избори през май Салвини определи Орбан като „най-важният човек в Европа днес“ по време на посещение в Будапеща, в рамките на което двамата политици обсъдиха възможностите за съвместна работа след вота.