Тома Томов: Здравната система е изправена до стената

Бизнес старт, 01.03.2016

09:43 | 1 март 2016
Обновен: 09:46 | 1 март 2016
Тома Томов, КТ "Подкрепа". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тома Томов, КТ "Подкрепа". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тома Томов от КТ Подкрепа говори за реакцията на Българския лекарски съюз (БЛС), който не одобри подписването на Нов рамков договор, а с това гласува недоверие към реформата на здравния министър Петър Москов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Бизнес старт.

„Решението на БЛС не е изненадващо, намираме се в преговорен процес“, каза Томов.

Тома Томов каза, че в ролята си на член на Надзорния съвет на НЗОК всяка година се обсъжда как да се опазят вноските на пациентите в здравната система и да се увеличи контрола, но винаги той не работи.

„Малко или много здравната система е изправена до стената“, коментира Томов.

Той каза, че ако не се направи нещо здравната система ще рухне, защото разходите в системата постоянно се увеличават, а ефекта от тези допълнителни разходи е по-скоро негативен.

Членът на Надзорния съвет на НЗОК Тома Томов каза, че здравната система трябва да работи в полза на пациента или ще се разпадне.

„Преговорният процес между надзора на Здравната каса и Българския лекарски съюз беше доста труден, но това е един от най-успешните преговорни процеси, защото достигнахме финансови параметри, които не са достигани минали години“, каза д-р Евгени Тасевски, който също е член на Надзорния съвет на НЗОК, във включване по телефона.

Д-р Тасевски каза, че в здравната система вече трябва да се фокусираме не върху количествените, а върху качествените критерии.

Можете да чуете целия разговор във видеото: