ЕК: Италия и ЕС ще работят, за изглаждане на разногласията по италианския Бюджет 2019

Конте се надява диалогът с ЕК да помогне за успокояване на финансовите пазари, за да се спре обезценката на италианските облигации

11:28 | 25 ноември 2018
Джузепе Конте, министър-председател на Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Джузепе Конте, министър-председател на Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианският премиер Джузепе Конте се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за да обсъди спора между ЕС и Рим в Брюксел, съобщават от пресцентъра на ЕК. 

Италия и Европейската комисия ще работят през следващите дни, за да доближат позициите си по отношение на проектобюджета на Италия от 2019, който според изпълнителната власт на ЕС нарушава законите на Евросъюза, като не намалява огромния държавен дълг на страната.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се срещна в събота вечерта с италианския премиер Джузепе Конте, за да обсъди бюджета в навечерието на срещата на върха на ЕС, която ще одобри условията за изтегляне на Великобритания от блока.

"Работата ще продължи и през следващите дни, за да се доближат съответните гледни точки и да се търси решение, ориентирано към бъдещето", заяви говорител на Комисията след срещата.

Европейската комисия предприе първата стъпка миналата сряда, за да дисциплинира Италия по отношение на раздутия бюджет за 2019, след като Рим отказа да го промени, като повиши залозите чрез спор, който разтревожи цялата еврозона и в крайна сметка може да доведе до глоби.

Правителството на Конте иска да увеличи заемите през следващата година, за да изпълни обещанията, дадени на избирателите за намаляване на пенсионната възраст, осигуряване на универсален доход и някои данъчни облекчения.

Според него по-голямото потребление ще ускори икономическия растеж - предположение, което ЕК не споделя.

Италия има второто най-високо съотношение между дълг и БВП в Европа - 131%.

Държавите от еврозоната се притесняват, че повече заеми могат да предизвикат друга криза на държавния дълг, като тази, започнала от Гърция през 2010 и която почти унищожи еврото.

Конте отхвърля такава възможност: "Италия има толкова здрави основи, че не можете да я сравнявате с Гърция, не можете да говорите за риска от криза в гръцки стил". Това заяви Конте пред репортери след срещата.

Той каза, че дискусиите с Комисията ще продължат, но бе категоричен, че бюджетът не предложи на съществени промени.

"Срещата не беше решаваща, трябва да продължим да говорим. Не предложих никаква промяна в основните реформи, които правителството включи в бюджета си. Не говорихме и за целта за дефицита", каза той.

Конте каза, че разговорите за бюджета могат да продължат с някои от другите европейски лидери, които ще присъстват на срещата на върха в неделя, за да одобрят условията на развода между ЕС и Великобритания.

Конте заяви, че се надява диалогът с Комисията да помогне за успокояване на финансовите пазари и да намали разликата в оценката на италианските облигации и техните немски еквиваленти, която се е увеличила значително над 300 базисни пункта, поради загриженост за бюджета.

Той заяви, че дискусиите могат да помогнат на Рим да избегне допълнителни дисциплинарни стъпки от страна на Комисията в рамките на процедурата на ЕС за прекомерен дефицит, която може да доведе до глоби.