Настоящият темп на Фед е прекалено оптимистичен за икономиката на САЩ

Коментар на Тонгли Хан, главен инвестиционен директор в Deepblue Global Investment

12:30 | 22 ноември 2018
Обновен: 12:30 | 22 ноември 2018
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Тонгли Хан, главен инвестиционен директор на Deepblue Global Investment, коментира посоката на паричната политика на Фед за 2019, както и прогнозата му за доходността по облигациите. 

Ще бъде много трудно да прогнозираме какво ще направи Фед през следващата година, посочи Хан. По думите му ако се случи сътресение в цените на американския капиталов пазар, в бъдеще ще наблюдаваме много по-нисък ръст на БВП в САЩ.

Хан прогнозира, че крайното равнище на лихвата след увеличенията на Фед ще е с 100 б.п. по-високо от доходността по 10-год. ДЦК. Това прави 4,25% крайна основна лихва в края на повишенията, допълни той.

По думите му ако Фед задържи сегашния си темп на повишения на лихвите това ще отнеме още 2 години, "но тази позиция е прекалено оптимистична за американската икономика и за толерантността ѝ" към по-високите лихвени нива.

Тоест, доходността по дългосрочните облигации ще спре да се понижава около настоящия диапазон на търговия през следващите няколко месеца, докато не излезе доста по-слаб набор икономически резултати от страна на САЩ. Вярвам, че това ще се случи до второто тримесечие на 2019.

Очаквайте видео с целия коментар.