Евростат: Ръстът на цените на жилища в България се ускорява

През второто тримесечие цените са се увеличили със 7.5% на годишна база

15:13 | 5 октомври 2018
Обновен: 15:16 | 5 октомври 2018
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Цените на жилищата в България са се ускорили през второто тримесечие на годината, отбелязвайки ръст от 2,8% на тримесечна основа и 7,5% на годишна основа, съобщава Investor.bg, като цитира данни на Евростат.

За сравнение, през първото тримесечие на тази година цените на жилищата у нас нараснаха с 0,9% на тримесечна и 7,1% на годишна база. Годишният ръст на цените на жилищата обаче се забавя в сравнение с четвъртото и третото тримесечие на миналата година, когато той достигна съответно 8,2% и 9%.

През второто тримесечие България се нарежда на четвърто място в ЕС по ръст на цените на жилищата на тримесечна основа и на седмо по годишен ръст.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям годишен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие е регистриран в Словения (13,4%), Ирландия (12,6%), Португалия (11,2%) и Унгария (10,4%).

Преди България са също Холандия (9,3%) и Латвия (8,7%), а страната ни дели седмото място с Чехия, която също отбелязва годишен ръст от 7,5%. Годишен спад на цените на жилищата е отчетен само в Швеция и Италия от съответно 1,7% и 0,2%.

Спрямо предходното тримесечие най-голям ръст на цените на жилищата отново е отчетен в Словения (4,2%), следвана от Малта (3,2%), Латвия и Румъния (3,1%), а само в Хърватия е регистриран спад на цените на жилищата на тримесечна база от 0,2%.

Общо в еврозоната и ЕС цените на жилищата са се повишили с 4,3% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. Спрямо първото тримесечие цените в еврозоната и ЕС са се покачили с 1,4%.